Nehéz helyzetbe kerültek a katasztrófavédelmisek – október 1-től ez vár rájuk

Egy pillanatról a másikra változnak meg a katasztrófavédelmi dolgozók munkakörülményei.

2024. szeptember 20., 12:26

Szerző:

Nem várt átszervezésekkel szembesültek a napokban az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) munkatársai, akiket a jövőben a kormányhivatalok foglalkoztatnának – számolt be róla a HVG.

Mint az kiderült, az eddig a katasztrófavédelemhez tartozó területek jelentős része a kormányhivatalokhoz kerül át, így a dolgozókat a jövőben a közigazgatási hivatalok foglalkoztathatják.

Mindez nagy felháborodást keltett, hiszen számos ponton hátrányosan érinti a munkavállalókat, és szakmailag is kifogásolható körülményeket teremt az átszervezés. A dolgozóknak azonban csak néhány napjuk maradt eldönteni, hogy a jövőben kívánnak-e a kormányhivataloknál munkát végezni.

A katasztrófavédelmi dolgozókat sarokba szorították

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság összesen 1200-1300 munkavállalóját érintik a módosítások, őket ezen a héten tájékoztatták arról, hogy október elsejétől megváltozik mind a munkáltatójuk, mind a munkakörük – amennyiben elfogadják, ugyanis lehetőségük van a felmondásra is.

A jövőben számos vízügyi, tűzvédelmi és iparbiztonsági feladat ellátása a kormányhivatalokhoz kerül át, ahol Katasztrófavédelmi Osztályok jönnek létre. Ez azt jelenti, hogy a vízvezetékek engedélyeztetésétől kezdve a szennyvíz-elvezetésen és a tűzvédelmi jogszabályok betartásának ellenőrzésén át a veszélyes üzemek működési engedélyeinek kiadásáig számos ügy ide kerül át.

Mindez már eleve problémás, ugyanis ezeket a területeket korábban más-más részlegek kezelték, és mindenhol az adott területnek megfelelő szakemberek foglalkoztak az ügyekkel. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy jellemzően rövid határidők állnak rendelkezésre és rengeteg ilyen jellegű ügy dokumentációjával kell megküzdeniük a munkatársaknak.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a Belügyminisztérium alá tartozik, így a dolgozók jelenleg hivatásos szolgálati státuszban vannak, ám ha a munkáltatójuk a jövőben valamelyik kormányhivatal lesz, hivatali főtanácsosokká válnak, ami a béreiket tekintve 25-75 ezer forintos csökkenést eredményez.

Sokakat az is felháborított, hogy a munkavégzés helye akár másik településre is átkerülhet, így több tíz kilométeres utazásra is kényszeríthetik az átvezényelt katasztrófavédelmiseket.

A Belügyminisztériumnak a döntés hatálybalépése előtt legalább 30 nappal tájékoztatnia kellett volna a munkavállalókat a változásokról, ez azonban nem történt meg. A HVG úgy értesült, hogy a dolgozók 5 napot kaptak arra, hogy átgondolják, szeretnék-e vállalni az új feladatkört, de sokan a felmondás mellett döntöttek.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: STR / AFP)