Lakástűzhöz is vezethet, és mindenhol ott van, mégsem figyelünk rá eléggé

A statisztikák szerint a lakástüzek 10%-ban erre vezethetőek vissza, mégsem kap elég figyelmet ez a terület.

2024. szeptember 16., 17:06

Szerző:

Magyarországon csak a tavaly évben 6453 lakástűzhöz vonultak ki a hatóságok, amelyek nagy részét a ház elektromos hálózatának meghibásodása okozta – hívta fel a figyelmet a Pénzcentrum.

A lap arról kérdezte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot, hogy milyen eredményekkel zártak a 2023-as statisztikák, és hogy a vizsgálatok alapján milyen okokra vezethetőek vissza a tragikus tűzesetek.

Mint kiderült, karácsony környékén emelkedik a leginkább a lakástüzek száma, a legtöbb halálos áldozatot is a december követelte, ez részben a gyertyák és koszorúk használatának tudható be, amelyek könnyen kigyulladhatnak. Ugyanakkor az év többi részében is túl sok tűzesethez kell kivonulniuk a tűzoltóknak, ezeknek egy része pedig megelőzhető lenne, ha mindenki tisztában lenne azzal, hogy komoly veszélynek teszi ki magát és a családját is, ha az elektromos hálózatot nem tartja karban.

A lakástűz megelőzhető néhány szabály betartásával

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság elmondta, hogy a tavalyi tűzesetek közül csak 308 esetben indult részletes vizsgálat, ám összesen 1853 tűz vélelmezhetően azért alakult ki, mert valamilyen elektromos berendezés, vagy maga a hálózat nem működött megfelelően.

A szakemberek különösen az ünnepek környékén igyekeznek felhívni a figyelmet arra, hogy az emberi mulasztás akár halálos kimenetelű lakástűzhöz is vezethet, de egy másik rizikófaktorról ritkán hangzik el részletek tájékoztatás.

Az elektromos tűz legalább annyira veszélye, mint a karácsonyi gyertyák okozta lángok, pedig ez ellen is létezik hatékony védekezés. Általában nem egy-egy készülék meghibásodása váltja ki a tüzet (bár kétségtelenül erre is van példa), sokkal inkább az, ha a lakás vagy ház teljes elektromos hálózata elavult. Ma már jóval több és nagyobb teljesítményű műszaki eszköz van egy átlagos otthonban, mint 20-30 évvel ezelőtt, így van esély arra, hogy a régi rendszert bárki könnyen túlterheli. Ennek kezdetben nincsenek észrevehető jelei, ám a vezetékek folyamatos átmelegszenek, így pedig az elöregedett burkolatuk is lángra kaphat.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szakemberei tippeket is adtak, hogy mire érdemes figyelni a lakástűz elkerülése érdekében. Mint mondták, a hosszabbítókat jellemzően mindenki rosszul használja, pedig ezeknél könnyen kialakulhat túlterhelés. Fontos, hogy a vezeték egyetlen része se legyen feltekerve, így ugyanis a vezeték saját magát is megégetheti. Sokan a sérült vezetéket egyszerűen megragasztják, pedig ez igazán komoly kockázatot jelent, és akár még áramütéshez is vezethet.

A téli időszakban a mobilradiátorokat és egyéb fűtőtesteket sokan arra használják, hogy azokon vizes ruhákat szárítsanak. A szakemberek szerint kevés ennél veszélyesebb tevékenységet lehet elképzelni, így mindenkitől azt kérik, mellőzzék ezt.

Az ágy vagy függöny mellett, felügyelet nélkül töltőn hagyott okostelefonok és laptopok is kigyulladhatnak, elég hozzá egyetlen kábel meghibásodása. Az izzócserénél pedig az jelenthet problémát, ha az adott lámpa vagy eszköz egy jóval nagyobb teljesítményű izzóval kénytelen működni, ami felmelegedést okoz. Innen már csak egy lépés, hogy az eszköz kigyulladjon, a tűz pedig pillanatok alatt képes tovább terjedni.

A fentiek elkerülésével mindenki sokat tehet azért, hogy megelőzzön egy tragikus lakástüzet, amely nemcsak anyagi kárt okozhat, hanem életveszélybe is sodorhatja a lakókat és a szomszédokat.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)