Szilveszter napján 204 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelemhez

Szilveszter napján 204 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelemhez, ezek közül 143 eset igényelt tűzoltói beavatkozást.

2024. január 1., 09:56

Szerző:

Tűz miatt 70 alkalommal, 73 esetben pedig műszaki mentést igénylő balesethez hívták a tűzoltókat. Tűzijátékok, petárdák, pirotechnikai eszközök miatt 34 tűz keletkezett, legtöbbször kigyulladt kukák, tűzijátékok égő maradványai adtak munkát a tűzoltóknak. Sajnálatos módon halálos áldozatokat is követelt a tűz az év utolsó napján. Egy társasházi lakás egyik szobája égett ki este kilenc óra előtt a főváros IX. kerületében, a Thaly Kálmán utcában, ahol egy ember életét vesztette, öten el tudták hagyni az égő épületet – írja az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A Tolna vármegyei Pálfán Szilveszter éjjelén kigyulladt egy többszintes ikerház egyik földszinti lakrésze, amely a tűzoltók kiérkezésekor teljes terjedelmében égett. A lángokat sikerült időben megfékezni, így a tűz további lakásokra már nem terjedt tovább. A kigyulladt lakásban egy ember tartózkodott, akinek az életét már nem lehetett megmenteni. Zsámbokon, az esti órákban egy családi ház szobájában ágy gyulladt meg. A tűzoltók kiérkezésekor tűz már nem volt, egy idős ember vesztette életét, feltételezhetően a tűz során kialakult füst miatt. Mindhárom esetben a tűz keletkezési körülményeit és okát a katasztrófavédelem vizsgálja.

Tűzijátékok, petárdák, pirotechnikai eszközök miatt nyolc esetben épülettüzekhez, huszonnégy esetben pedig meggyulladt növényzethez, kigyulladt kukákhoz riasztották a tűzoltókat.

Kigyulladt egy műanyag szeméttároló kora este egy tízemeletes társasház földszintjén, a XV. kerületi Mézeskalács téren. A fővárosi hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt a lakók kivitték a kukát az épületből, és eloltották a tüzet. A lépcsőház ablakain át kiszellőztették a házat. Félórával később a győri Eszperantó úton egy elhasznált tűzijáték égett és izzott egy szeméttároló konténer mellett. A győri hivatásos tűzoltók rövid időn belül eloltották a tüzet.

Ugyancsak tűzijáték okozott tüzet két négyzetméteren, a használaton kívüli Rába étterem épületében este kilenc óra után Győrben, a Gyóni Géza sétányon. A város hivatásos tűzoltói egy porral oltóval körülhatárolták, majd egy vízsugárral eloltották a tüzet.

Tűzijáték csapódott be egy tízemeletes társasház hetedik emeleti lakásának ablakán este tizenegy óra körül a sárvári Deák Ferenc utcában. A lakók a tűzoltók kiérkezése előtt eloltották a tüzet. Petárdát dobtak egy lakóház teraszának tetejére nem sokkal éjfél előtt Kiskunhalason, a Vezér utcában. A kiskunhalasi tűzoltók kiérkezésére tűz és füst már nem volt, a tető azonban kissé megolvadt.

Tűzijáték telep égett egy kuka mellett éjfél előtt a debreceni Kossuth utcában. A tűzoltók kiérkezése előtt az ott tartózkodók eloltották a tüzet, az egység egy vízsugárral utómunkálatokat végzett.

Elhasznált pirotechnikai eszközök doboza, csomagolása égett egy konténer mellett este tizenegy óra után Csongrádon, a Fő utcában. A tüzet a csongrádi hivatásos tűzoltók oltották el egy vízsugárral.

Petárdázás miatt gyulladt meg az összehordott szemét egy szegedi Csanádi utcában, a garázssor után. A városi hivatásos tűzoltók egy vízsugárral oltották el a lángokat. Petárdát dobtak egy üzlet udvarán a papírhulladékra Jászberényben, a Kossuth Lajos utcában. A jászberényi hivatásos tűzoltók rövid időn belül eloltották a tüzet, amely másban nem tett kárt.

Tűz ütött ki vasárnapra virradó éjszaka Budapest X. kerületében, a Kozma utcai Új Köztemetőben. Szorosan egymás mellé épített virágos standok égtek mintegy kétszáz négyzetméteren. A fővárosi hivatásos tűzoltók eloltották a tüzet.

Több lakástűz is keletkezett az óév utolsó napján. Kigyulladt egy családi ház vasárnap hajnali négy óra előtt Dunaharasztiban, a Honvéd utcában. Teljes terjedelmében égett a mintegy száz négyzetméteres épület tetőszerkezete. A szigetszentmiklósi hivatásos, valamint a dunaharaszti és a délegyházi önkéntes tűzoltók megakadályozták a lángok továbbterjedését, majd eloltották a tüzet. Az egységek egy gázpalackot kihoztak a ház beépített tetőteréből, egy másik pedig felrobbant.

Ágyban dohányzás miatt keletkezett tűz délelőtt fél tizenegy után, egy kétszintes családi ház alsó szintjének egyik helyiségében Ádándon, a Béke utcában. A helyszínre kiérkezett siófoki hivatásos tűzoltók a lángokat négy vízsugárral oltották el. A tűz miatt az épület lakhatatlanná vált, hat lakó számára elszállásolást kellett biztosítani.

Lakhatatlanná vált az a családi ház is, amelynek egyik szobája valószínűleg a cserépkályhából kipattanó szikra miatt égett ki teljesen Tiszakóródon, a Kossuth utcában. A fehérgyarmati hivatásos tűzoltók két vízsugárral oltották el a lángokat. Az épület nyolc lakója nem tartózkodott otthon a tűz keletkezése idején.

Szilveszterkor több esetben állatmentéshez is riasztották a tűzoltókat.

Kovácsoltvas kerítésbe szorult egy kutya, majd fennakadt egy tüskén, Törökszentmiklóson, a Vadai Ferenc utcában. A város tűzoltói szabadították ki az állatot. Kútba esett egy kutya és beszorult a lába, Bajóton, a Kossuth Lajos utcában. A nyergesújfalui tűzoltók szabadították ki az állatot.

Lesodródott az úttestről, átszakította a szalagkorlátot, majd oldalával az árokba borult egy turistabusz délelőtt kilenc óra után Nyírtura térségében, a 403-as főút és a 4102-es út körforgalmánál. A buszon harmincöten utaztak, közülük többen a nyíregyházi hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt saját erejükből elhagyták a járművet, míg a többi utast az egységek mentették ki. Az utasok számára melegedő járat érkezett a helyszínre. A mentők egy utast szállítottak kórházba, a többiek nem sérültek meg.

Két órán belül két baleset is történt Nyírmeggyes és Mátészalka között, a 471-es főút 69-es kilométerszelvényénél. Mindkét esetben árokba borult gépkocsik műszaki mentéséhez kértek segítséget a mátészalkai hivatásos tűzoltóktól.

(Kiemelt kép: illusztráció. Tűzoltásra felsorakozott tűzoltóautók. Fotó: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság)

Már 4 éve, hogy a kormány fenntartja a rendkívüli jogrendet, amivel felhatalmazást kapott arra, hogy olyan rendeleteket alkosson, amivel egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, valamint egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat.