Árvízvédelem: ön is segíthet!

Gyűjtést szervez a Magyar Vöröskereszt és az Ökumenikus Segélyszervezet az árvíz elleni védekezés támogatására, így is hozzá lehet járulni az árvízvédelemhez.

2024. szeptember 16., 17:35

Szerző:

A Magyar Vöröskereszt egész évben működő adományvonalára, a 1359-ra indított hívásokkal, illetve az ide küldött ADOMÁNY szövegű üzenetekkel szeptember 15-től határozatlan ideig bárki támogathatja a Magyar Vöröskereszt katasztrófavédelmi tevékenységét az árvíz elleni védekezés idején. Egy hívás vagy egy SMS 500 forint támogatást jelent; a 1359-es adományvonal mellett él annak is a lehetősége, ha valaki banki átutalás útján szeretne segíteni – számol be róla a Házipatika.

Az Ökumenikus Segélyszervezet is felhívással fordul a lakossághoz, hogy az emberek a 1353-as adományvonal tárcsázásával (500 forint hívásonként), illetve a www.segelyszervezet.hu oldalon bankkártyával vagy átutalással fejezzék ki szolidaritásukat.

Árvízvédelmi készültség van az ország több pontján

Amint arról a 168.hu is beszámolt, hétfőn nulla óra óta harmadfokú az árvízvédekezési készültség minden budapesti Duna-szakaszon, Karácsony Gergely tájékoztatása szerint pedig a hét második felében érkezik az évtized legnagyobb árhulláma.

Karácsony Gergely azt írta, hogy a hétvégén a vízügyi szakemberek számtalan, kívülről sokszor nem is látható védelmi intézkedést tettek meg, így kifolyókat és zsilipeket zártak le, felkészítették a víztermelő létesítményeket a biztonságos árvízi üzemre, kikötőpontokat építettek ki. A védekezést szolgáló, föld alatti felkészülés utolsó lépései pedig hétfőn történnek meg.

Nyolc órakor lezárják a budai és pesti alsó rakpartot. Az ott parkoló autókat estétől a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság elszállítja az alsó rakpartról. Az előrejelzések szerint kedden délelőtt éri el a Duna az alsó rakpartot. 

Egymillió homokzsák rendelkezésre állásáról gondoskodik a Fővárosi Csatornázási Művek a katasztrófavédelemmel és a védekezéshez igénybe vett alvállalkozókkal közösen; ebből hozzávetőlegesen 800 ezret a Margit-szigeten kell felhasználni. Annak érdekében, hogy a védekezés zavartalan legyen, kedd reggel 8 órától csak a védekezésben részt vevő járművek hajthatnak be a sziget védett övezetébe, illetve (egyelőre csak a sziget déli részén) a gyalogosforgalmat is korlátozni fogják. Magasabb vízállás esetén a Bem tér környékén a mellvédfalaknál átszivárgás jelentkezhet, ezek ellen szükség esetén homokzsákokkal védekeznek.


A Nánási–Királyok útjára a mai naptól szállítják az agyagot a háttöltés kiépítéséhez, ezért a járművek forgalmát itt is korlátozni kell. A következő napokban egy négy kilométer hosszú, egy méter magas és négy méter széles háttöltés épül ki azért, hogy megtámassza a védvonalat.

Az árvízvédelmi intézkedések miatt változik a rakparti villamosok menetrendje

A közösségi közlekedést illetően már kedden korlátozni kell a rakparti villamosok forgalmát, ennek pontos időpontját a közlekedési és vízügyi szakemberek közösen határozzák meg. A menetrendi változásokról a BKK Infó ad aktuális tájékoztatást. Nyolc méteres vízszint esetén Batthyány téren is fokozott védekezési intézkedésekre van szükség, de ezt a mértéket előreláthatólag csak csütörtökön éri el a Duna.


Több árvízvédelmi szakaszon a 2013-as nagy árvíz után kiépített, új védelmi létesítmények most először vizsgáznak élesben, a szakemberek mindent megtesznek azért, hogy üzemszerű legyen azok működése.


A gyors vízszintemelkedés és a folyó erősteljes sodrása miatt fokozott óvatosságot kérnek mindenkitől, aki a Duna közelébe megy a következő napokban.

(Fotó: Karácsony Gergely hivatalos Facebook oldala)