Az árvízhelyzet miatt Orbán Viktor törölte a külföldi programjait

Orbán Viktor úgy véli, most Magyarországon vannak a legfontosabb teendői.

2024. szeptember 16., 14:35

Szerző:

Az egyre súlyosbodó árvízhelyzettel indokolta Orbán Viktor azt a döntését, miszerint törölte minden hivatalos külföldi programját – írta meg a Euronews.com.

A miniszterelnök az X-en (volt Twitter) jelentette be, hogy terveivel ellentétben nem utazik külföldre a napokban:

„A szélsőséges időjárási viszonyok és a Magyarországon jelenleg is zajló áradások miatt minden nemzetközi kötelezettségemet elhalasztottam.”

Orbán Viktor részt vett volna az Európai Parlament plenáris ülésén szeptember 18-án. Az Európai Unió soros elnökségét jelenleg Magyarország látja el, így a magyar miniszterelnök is felszólalt volna, ám úgy döntött, a jelenlegi helyzetben nem utazhat el Strasbourgba.

Orbán Viktor az operatív törzzsel is egyeztetett

Az árvízi védekezésről Sulyok Tamás államfő is tájékoztatta a miniszterelnököt hétfő reggel, később pedig az operatív törzs is elmondta, hogy melyek a legfontosabb teendők az árvízi védekezés során.

Az áradások Magyarország számos pontján okozhatnak komoly problémákat, hiszen több folyó vízszintje is jelentősen megemelkedik a következő napokban. Budapesten este 8 órától lezárják a forgalom elől a budai és a pesti alsó rakpartokat is, mert a Duna vízállása rohamosan növekszik. A fővárost több mint egymillió homokzsákkal próbálják megóvni, ezek nagy részét a Margit-szigeten és a Római parton alkalmazzák majd. A vízügyi szakemberek folyamatosan azon dolgoznak, hogy a csatornarendszerek megfelelően működjenek.

Orbán Viktor délelőtti, operatív törzzsel történő megbeszéléséről egy videófelvétel is felkerült a miniszterelnök Facebook-oldalára, amelyből kiderült, hogy Orbán Viktor szerint Budapest, a Dunakanyar és a Szigetköz van a legnagyobb veszélyben.

A strasbourgi utazás elhalasztását javasolta a miniszterelnöknek Magyar Péter is, aki már korábban úgy döntött, hogy nem utazik el a plenáris ülésre. Bár a legfontosabb téma a soros elnökség lett volna, a hírek szerint az európai vezetők számos kényes területet érintő kérdéssel készültek, amelyeket Orbán Viktornak kellett volna megválaszolnia. Magyar Péternek is lehetősége lett volna kérdezni a vita során, de mint írta:

„Az éppen hivatalban lévő hajóskapitánynak ilyenkor a parancsnoki hídon a helye. Ilyen súlyos árvízi helyzet idején nincs helye politikai vitáknak, teljes nemzeti összefogásra van szükség.”

Az árvízre való felkészülés Pintér Sándor belügyminiszter szerint 100%-os, így a lakosság védelme biztosított, ugyanakkor az áradás alakulását folyamatosan felügyelik a vízügyi szakemberek.

(Fotó: Attila Kisbenedek / AFP)