Orbán Viktor a béke pártján: vannak még békemissziós akciók a tarsolyában

Orbán Viktor úgy véli, a békemissziója sikerre vezetett, mert a nyugati országok vezetői elkezdtek gondolkodni, de azért tartogat még meglepetéseket e tekintetben a következő időszakra is.

2024. szeptember 13., 10:33

Szerző:

Orbán Viktor miniszterelnök újra irányt mutatott Magyarország számára a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! műsorában.

Orbán Viktor szerint a fellendülés kapujában áll a magyar gazdaság

Magyarország gazdasága egy nagyon nehéz időszakon már túl van és egy gazdasági nekilendülés küszöbén, a konjunktúra kapujában áll – közölte Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! műsorában pénteken. Kifejtette: a magyar gazdasági növekedés az Európai Unió átlagát meghaladja, ebből a szempontból jól állunk. Az infláció lassan 3 százalék alá esik, illetve oda szorítják vissza, ami szintén jó. A magyar beruházási mutató jobb, mint az uniós átlag, utóbbi 20 százalék, a miénk 23 százalék. 

Ezek mind olyan számok, amik bizakodásra adnak okot

– mondta a kormányfő, hozzátéve, hogy az Európai Bizottság is azt jelzi előre, hogy jövőre Magyarország a harmadik legjobb lesz növekedés szempontjából. Magyarország tehát egy gazdasági nekilendülés kapujában áll, és túl van a nehezén.

A kormányfő szerint az országnak most szövetségeseket kell gyűjtenie és a hasonlóan gondolkodó országokkal kell együttműködnie. Szavai szerint nagyon sok olyan jelentős európai szereplő van, akik úgy gondolkodnak, mint Magyarország. Úgy látja, az a kérdés, hogy a biztató kilátásokat fenyegeti-e valami, van-e ellenségünk. Rámutatott, egy olyan dolog van, ami keresztül tudja húzni a terveinket és a számításainkat.

Ez a háború, amely ha elmélyül és kiterjed, az minden mai állapotból kiinduló gazdasági kalkulációt felborít és nem feljavít, hanem leront

– összegzett. 

Komoly esély van a bérnövekedésre

Az interjúban elhangzott az is, hogy Orbán Viktor komoly esélyt lát az érzékelhető bérnövekedésre Magyarországon a következő 2-3 évben is. Leszögezte, a legjobb, ha azok döntenek a béremelésről, akik csinálják, és a magyar gyakorlat pontosan ilyen: a munkavállalók és a munkaadók minden évben megállapodnak arról, hogy milyen béremelés legyen. 

Egyúttal üdvözölte, hogy az idei évben is komoly emelésekről tudtak megállapodni, így komoly béremeléssel számol, és úgy látja, hogy fenn tud maradni egy érzékelhető béremelés a következő két-három évben is.

Az ukrajnai háborúról szólva a kormányfő hangsúlyozta, a világ normális gondolkodású része mindig is békepárti volt, azt kellett elindítania békemissziójával, hogy a nyugatiak is elkezdjenek gondolkodni a béke lehetőségéről. 

Vannak még a tarsolyomban békemissziós akciók, a következő időszakban is lesznek váratlan kezdeményezéseink, melyek közelebb fognak hozni minket a békéhez

– mondta Orbán.

Orbán Viktor: Magyarország nem lesz bevándorlóország

Akármit csinál Brüsszel, Magyarország nem lesz bevándorlóország – jelentette ki a miniszterelnök a slágertémájára kanyarodva. Hozzátette: Magyarország 2015 óta, amikor a migránsválság tetőpontra jutott, és az invázió megindult, azt mondja, hogy a külső határokat meg kell védeni, ezért nyavalygás és önfelmentés helyett vett egy nagy levegőt, fölépítette a kerítést, és megfogta a migránsokat.

A nyugat-európai országok bevándorlóországgá váltak, a magyarok viszont kiálltak a saját érdekeik mellett.

Mi nem lettünk bevándorlóország, és akármit csinál Brüsszel, ha a feje tetejére áll, mi akkor sem leszünk bevándorlóország, Magyarország a magyaroké, pont

– fogalmazott.

Végül hangsúlyozta, az EU-nak nem megbüntetni kell Magyarországot, hanem ki kell fizetnie a magyaroknak azt a nagyon jelentős összeget, amibe eddig a határvédelem került és pénzt kell adni, hogy ezt a munkát folytathassuk. 

(Kiemelt képünkön Orbán Viktor miniszterelnök. Forrás: Jó reggelt Magyarország!)

Tegnap 16:04

Az Európai Bizottság új javaslata a szabadban lévő közösségi terekből is kitiltaná a cigarettákat és az elektromos dohánytermékeket függetlenül a nikotintartalomtól. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a vendéglátóhelyek teraszán sem füstölhetnek ezután a dohányosok.