Migráció: a kormány kétségbeesetten próbálja megúszni az uniós bírság kifizetését

A kormány már rendeletet alkotott arról, hogy miként kerülje ki a migráció kapcsán hozott uniós pénzbüntetés megfizetését.

2024. augusztus 30., 11:12

Szerző:

Első nekifutásra csak nehezen érthető kormányrendelet jelent meg a Magyar Közlönyben az Európai Unió Bíróságának ítéletéről, mely a migráció kapcsán megalkotott uniós jog megsértése miatt szabott ki pénzbüntetést Magyarországra. Hogy ez pontosan mit jelent, az a rendeletet kiszúró hvg.hu szerint csak a gyakorlatban fog kiderülni, hiszen egyelőre csak annyit lehet olvasni vele kapcsolatban, hogy „a hatáskörrel rendelkező döntéshozó jogosult az ítélettel kapcsolatos valamennyi tény és jogi körülmény mérlegelése alapján dönteni a bírság közvetlen vagy a fizetési kötelezettség Európai Bizottság általi beszámítással történő teljesítéséről, és a közvetlen teljesítés időpontjáról”.

A cikkben továbbá az áll, hogy a mostani rendelet bevezetése ugyanolyan fontos, mint a rendelkező része, hiszen a következők olvashatók benne:

„Magyarország az Európai Unió felé irányuló tömeges és ellenőrizetlen illegális bevándorlással szemben folyamatosan és hatékonyan védte az Európai Unió külső és schengeni határait, biztosította a belső határellenőrzések nélküli schengeni térség zavartalan működését. Brüsszel mintegy 2 milliárd euróval, azaz mintegy 800 milliárd forinttal tartozik Magyarországnak, ugyanis Magyarország ennyit költött 2015 óta határvédelemre. Ezekhez a terhekhez az Európai Unió érdemben nem járult hozzá, és a határait védő Magyarországgal szolidaritást nem vállalt. Magyarországgal szemben az Európai Unió intézményei éppen a határok hatékony védelme miatt indítottak politikai támadásokat és politikailag motivált jogi eljárásokat.” 

Ezért döntött úgy a kormány, hogy a migráció szabályai kapcsán hozott ítélet tekintetében a hatáskörrel rendelkező döntéshozó jogosult az ítélettel kapcsolatos valamennyi tény és jogi körülmény mérlegelése alapján dönteni a bírság közvetlen vagy a fizetési kötelezettség Európai Bizottság általi beszámítással történő teljesítéséről, és a közvetlen teljesítés időpontjáról. 

Migráció: nem tartottuk be a szabályokat, megjártuk

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, az Európai Bizottság idén július 16-án levelet és fizetési felszólítást küldött a magyar kormánynak. Eszerint Magyarországnak 45 napon belül kellene kifizetnie migrációs törvények megkerülése miatt kiszabott 200 millió eurós, azaz 78 milliárd forintos pénzbírságot. Az Európai Unió Bírósága június 13-án szabta ki a precedens értékű bírságot, amiért hazánk nem teljesítette a bírói testület egyik korábbi ítéletét.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Police.hu)