Hatalmas összegről kapott fizetési felszólítást Magyarország

Az Európai Bizottság fizetési felszólítása szerint 78 milliárd forintot kell Magyarországnak befizetni.

2024. július 24., 10:31

Szerző:

Az Európai Bizottság (EB) július 16-án levelet és fizetési felszólítást küldött a magyar kormánynak – tájékoztatta a Népszavát Christian Wiegand szóvivő. Magyarországnak 45 napon belül kell kifizetnie a 200 millió eurós, azaz 78 milliárd forintos menekültügyi pénzbírságot. Az Európai Unió Bírósága (EUB) június 13-án szabta ki a precedens értékű bírságot, amiért nem teljesítette a bírói testület egyik korábbi ítéletét. 

A pénzbírság két részből áll: egyrészt az Orbán-kormánynak az ítélethozatalt követően 200 millió euró átalányösszeget kell fizetnie az EU kasszájába, ezen felül naponta 1 millió euró összegű kényszerítő bírságot mindaddig, amíg migrációs és menekültügyi szabályait nem hozza összhangba az uniós elvárásokkal. 

A fizetési felszólítás be nem fizetése súlyos következményekkel járhat

A múlt héten kelt bizottsági levél egyelőre csak az átalány befizetésére szólítja fel a magyarországi hatóságokat 45 napos határidővel. Ha a befizetés nem teljesül, akkor az Európai Bizottság újabb felszólítást küld, de már csak 15 napot adva a teljesítésre. Amennyiben a pénz ezután sem érkezik meg Brüsszelbe, az uniós testület megkezdi a kamatokkal növelt összeg fokozatos behajtását a Magyarországnak járó közösségi támogatásokból.

A napi 400 millió forinttal emelkedő bírságot illetően a Bizottság egyenlőre azt szeretné tudni, hogy a kormány miként kívánja a törvényeit összhangba hozni az EU menekültügyi és migrációs jogszabályaival. A válasz függvényében dönt majd a további lépésekről. Mindenesetre a napi bírság összege mindaddig emelkedik, amíg a kormány nem hozza meg a szükséges törvényeket.

Ezért kapta Magyarország a bírságot

Ahogy korábban mi is beszámoltunk róla, az Európai Unió Bírósága már 2020 decemberében megállapította, hogy a magyar menekültügyi szabályok több tekintetben összeegyeztethetetlenek az uniós joggal. A bírák mindenekelőtt azt kifogásolták, hogy Magyarország korlátozta harmadik országok állampolgárainak a menedékjogi eljáráshoz való hozzáférését, nem tartotta tiszteletben a jogorvoslathoz való jogukat, jogellenesen tartotta őket őrizetben a tranzitzónákban.

Mivel az ítélet után sem történt érdemi változás a magyar szabályokban, az Európai Bizottság 2022. februárjában keresetet nyújtott be, amelyben azt kérte az EU bírói testületétől, hogy állapítson meg átalányösszeget és napi pénzbírságot a verdikt figyelmen kívül hagyása miatt. A 2024. júniusában megszületett jogerős ítélet alapján az átalány 200 millió, a napi bírság egymillió euró.

(Kiemelt kép: Az Európai Unió zászlói az Európai Bizottság épülete előtt Brüsszelben, 2021. július 6-án. Fotó: Dursun Aydemir / Anadolu/AFP)