Magyar elnökség: nem tetszik a németeknek a magyar álláspont – így bojkottra készülnek

Az Európai Bizottság után a német miniszterek is bojkottálni akarják a magyar elnökség üléseit. 

2024. július 17., 10:40

Szerző:

Budapesten ebben a hónapban számos informális találkozót tartanak a bolygó megmentésétől kezdve az EU finanszírozásáig a magyar elnökség kapcsán. Ezekre a legfrissebb hírek szerint számos más ország mellett Németország sem küldi el egyetlen miniszterét sem – írja az Euractiv alapján a 444.

A portál 15 német minisztériumot kérdezett meg a részvételi szándékról, egyik sem tudta megerősíteni ezt, van ahol még nem döntöttek a kérdésben, míg más minisztériumokban nem terveznek miniszteri találkozót. Eddig Észtország, Finnország, Litvánia és Svédország erősítette meg, hogy nem küldi el magas rangú minisztereit a budapesti találkozókra, Hollandia eseti alapon fog dönteni arról, hogy részt vesz-e a magyar uniós elnökség rendezvényein, és Lettország és Szlovénia is fontolgatja, hogy eseti alapon döntsön.

Christian Lindner pénzügyminiszter és Cem Özdemir földművelésügyi miniszter hétfőn jelentette be, hogy fontolóra veszik magyarországi tervezett látogatásuk lemondását, és hasonló álláspont érkezett a külügyi tárcától is.

„A magyar miniszterelnök a be nem jelentett útjaival szkepticizmust és ellenállást váltott ki az EU-tagállamok körében. A német kormány jelenleg is intenzíven egyeztet a lehetséges reakciókról, beleértve az informális tanácsüléseken való részvétel kérdését is”

– mondták uniós diplomaták a lapnak. Ugyanakkor nemcsak a tagállamok miniszterei bojkottálják a magyar EU-elnökséget, hétfőn az Európai Bizottság jelentette be, hogy egyetlen biztos sem fog részt venni a magyar elnökség idején az informális találkozókon.

Nem jön az Európai Bizottság Magyarországra

Ahogyan arról beszámoltunk, az Európai Bizottság (EB) elnöke egy döntött, hogy a testület bojkottálni fogja a magyar EU elnökség által szervezett informális találkozókat, vagyis nem biztosokat, csak vezető tisztviselőket küld a magyarországi tanácskozásokra – írja a Népszava. Ezt Eric Mamer, az EB szóvivője közölte hétfő este az X közösségi platformon. 

A poszt szerint Ursula von der Leyen „a magyar elnökség kezdetét jelző közelmúltbeli fejlemények fényében határozott így”, ami utalás Orbán Viktor találkozóira Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnökkel. A kormányfő uniós partnerei zokon vették, hogy nem egyeztetett velük moszkvai és pekingi vizitje előtt, amire szerintük köteleznék az EU előírásai.

A szóvivő azt is bejelentette, hogy a brüsszeli testület nem fog Magyarországra látogatni. Ilyenre még nem volt példa, az EB minden félévben felkeresi a soros EU elnökséget ellátó ország kormányát. Először júliusra tervezték a látogatást, később szeptemberre halasztották, most ez is kútba esett.

Az Európai Bizottság nem válogathat

A bejelentésre reagálva az európai uniós ügyekért felelős miniszter, Bóka János Facebook-posztban reagált. „Az Európai Unió Tanácsának magyar elnöksége továbbra is együttműködésre törekszik valamennyi tagállammal és intézménnyel. Az Európai Unió egy nemzetközi szervezet, amelyet a tagállamai alkotnak. Az Európai Bizottság az Európai Unió egyik intézménye. Az Európai Bizottság nem válogathat, hogy melyik intézménnyel vagy tagállammal hajlandó együttműködni. Ezentúl minden bizottsági döntés politikai alapon születik?” – idézte Bókát a 24.hu

(Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió (EU) csúcstalálkozóján 2022. március 25-én. fotó: JOHN THYS / AFP)

A lengyel jobboldali párt, a PiS tavaly kiesett a hatalomból, így az elérése is jelentősen csökkent. A párt azonban most egy huszáros mozdulattal – konkrétan Mészáros Lőrinc segítségével – szerezne magának nyilvánosságot.