Árvíz: elsőfokú riasztást adtak ki a szélsőséges időjárás miatt

Továbbra sem kedvez az időjárás az árvíz elleni védelemnek. Hétfőn citromsárga, elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a szél és az eső miatt. 

2024. szeptember 16., 14:00

Szerző:

A HungaroMet elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki az erős szél veszélye miatt. Az érintett területeken a széllökések sebessége meghaladhatja a 70 kilométer/órát is. A riasztások által érintett járások egy folyamatosan folyamatosan frissülő térképen követhetőek nyomon. Ugyancsak riasztás van érvényben a nagyobb mennyiségű eső miatt. Úgy tűnik, az időjárás nem kegyes az árvíz elleni védelemre készülőkkel.

Továbbra is szakad az eső a Dunántúlon, ami nehezíti az árvíz elleni védekezést

Mint írják: hétfőn is nagyobb területen hullhat jelentős mennyiségű eső (> 10 mm). Elsősorban a Dunántúl középső és déli részein, a Duna-Tisza közén 20 mm feletti csapadék valószínű. Intenzív záporokból az említett részeken lokálisan 20 mm-t jelentősen meghaladó csapadékra is van esély. Intenzív záporok környezetében egy-egy helyen villámtevékenység kialakulásának valószínűsége alacsony (a nap első felében Dunától keletre, majd délután, este a Dunántúlon. Sopron környékén időként megközelíthetik, elérhetik a legerősebb széllökések a 70 km/-t.

Arra is figyelmeztetnek továbbá, hogy a déli óráktól a délkeleti, déli országrészben egy-egy helyen megdörrenhet az ég.

Megj.: keddre virradóan főleg az ország keleti felében, harmadában nagyobb terület képződhet pára, köd, amelyek hatására átmenetileg kedvezőtlen látási viszonyokra számíthatunk.

A hétfői időjárás során erősen felhős, főként nyugaton, délnyugaton tartósan borult idő várható sokfelé esővel, záporral, a legnagyobb mennyiség a délnyugati országrészben eshet. Délkelet, kelet felől lassan elkezd szakadozni, csökkenni a felhőzet, ezzel együtt a csapadékhajlam is csökken. Az erős északnyugati szél az északnyugati tájakon is mérséklődik. Másutt helyenként élénkül meg a délkeletire, keletire forduló légmozgás.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 18 fok között valószínű, keleten lesz enyhébb az idő.

Késő estére 8 és 12 fok közé hűl le a levegő.

(Kiemelt képünk forrása: met.hu)