Rekordokat dönt a viharos időjárás Magyarországon

Az ország nyugati felén is hatalmas károkat okozott a vihar.

2024. szeptember 16., 10:33

Szerző:

Továbbra is viharok sújtják egész Közép-Európát, így hazánk is érintett, a szokatlanul zord időjárás pedig próbára teszi a lakosságot és a természet tűrőképességét is – mutatott rá az Időkép beszámolója.

A folyamatos és nagy mennyiségű csapadékkal járó viharokat a Boris néven ismert ciklon idézi elő. A Duna vízgyűjtő területein akár a havi csapadékmennyiség fele is lezúdulhat néhány óra leforgása alatt, és hosszú napok alatt sem tisztul ki az ég.

Az extra vízmennyiség áradásokhoz vezetett, ami nemcsak a Dunát, hanem a kisebb folyókat is érinti. Harmadfokú árvízvédelmi készültség lépett életbe a Duna teljes budapesti szakaszán, de a Tisza, a Rába és a Zagyva mentén is megtették a szükséges óvintézkedéseket.

A helyzetet nehezíti, hogy a folyók nem csupán a más országokban összegyűlt vizet hozzák magukkal: vízszintjüket az itteni esőzések még inkább megemelik.

A viharos időjárás rekordokat dönt

Az Időkép tájékoztatása szerint hétvégén a Kab-hegyen 131 km/órás széllökést mértek. Ezzel meg is dőlt az országos napi szélrekord, de az ország más területein is ehhez közeli értékeket mértek.

Orkán erejű szél a Dunántúlon többfelé is kialakult, a Balaton környékén és a Bakonyban a 90 km/órás széllökések sem voltak ritkák, de Fonyód-Várhegyen elérte a 130 km/órát is a szél erőssége, és a Kisalföldön is erőteljes viharok tépázták meg a természetet. Sok helyen kidőlt fák akadályozzák a közlekedést, így a tűzoltóknak nemcsak a folyók áradásával, hanem a szél okozta károkkal is foglalkozniuk kell.

Mint arra a meteorológusok felhívták a figyelmet, a Boris ciklon már hátat fordított Magyarországnak, ám mögötte jelentős légnyomás-különbség alakult ki – ezek idézték elő a heves hétvégi viharokat.

Az időjárás enyhülésében továbbra sem lehet bízni, mindez pedig a természetet is megviseli: a fecskéknek a zord időjárási körülmények miatt meg kellett szakítaniuk a vonulásukat, és a hidegben néhány nap alatt annyira legyengülhetnek, hogy az végzetes lehet számukra. Éppen ezért kérnek mindenkit arra, hogy lehetőségeikhez mérten segítsék a madarak túlélését, és aki legyengült állatot talál, ne hagyja magára, hanem kérje a madármentők segítségét.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)