Nagy veszélyben vannak a fecskék a viharok miatt, segítségre szorulnak

A vonuló fecskék számára a viharok végzetesek is lehetnek, most van szükségük az emberi segítségre.

2024. szeptember 15., 14:36

Szerző:

Az egész országot, sőt Európa teljes középső részét megtépázzák a váratlanul érkező és heves viharok, amelyek rengeteg problémát idéznek elő az állatvilágban is, többek között a vonuló fecskék sorsát is befolyásolják – hívta fel a figyelmet a Magyar Madártani Egyesület (MME) a legfrissebb Facebook-posztjában.

A hatalmas, olykor 90 kilométer per órát is meghaladó széllökések és a heves zivatarok ellehetetlenítik, hogy a fecskék a megszokott tempóban haladjanak telelőhelyük felé, vonulásukat meg kell szakítaniuk. A hideget is nehezen tűrik, így ilyenkor bárhol leszállnak, ahol egy kis meleget remélnek – még a veszélyes úttestre is, ahol már most rengeteg kistestű madarat ütöttek el az autósok.

Védelemre van szükségük a viharok idején

Szinte minden állatmentő szervezet igyekszik felhívni a figyelmet arra, hogy most bárki találhat legyengült, sérült madarat, amelyet először is száraz, meleg és biztonságos helyen kell elhelyezni.

A Balaton környékén számos helyről érkeztek hírek, miszerint akár több száz madár pusztulását is okozhatta az, hogy leszálltak az úttestre, majd az autósok elütötték őket. A legyengült példányok vesztét sok esetben az okozta, hogy túl alacsonyan, az autóút felett repültek, de a gépjárművek nagy sebességgel, még a levegőben eltalálták őket. Éppen ezért bizonyos területeken, például Keszthely és Balatonalmádi környékén sebességkorlátozást vezettek be.

A Magyar Madártani Egyesület munkatársai mindenkitől azt kérik, hogy járjanak nyitott szemmel. Aki beteg, gubbasztó vagy sérült madarat lát, semmiképpen se hagyja figyelmen kívül. A fecskék kifejezetten barátságos madarak, a bajba jutott példányokért bárki sokat tehet, aki meleg helyre viszi őket, majd értesít egy állatvédelmi szervezetet, hogy a madár szakszerű ellátást kapjon.

További problémát jelent a madarak felzavarása: a szakemberek azt kérik, hogy aki nagyobb fecskecsapatot lát valahol, ne ijessze el őket, ugyanis ezzel akár a pusztulásukat is okozhatja, hiszen le vannak gyengülve a napok óta tartó zord időjárás miatt, nem véletlenül pihennek villanyoszlopokon vagy párkányokon.

Több kép is terjeng a közösségi médiában, amelyben a madarakat gazdasági épületekben, ereszek alatt, vagy éppen egy balatoni kastélyban fotózták le. A Magyar Madártani Egyesület felhívta a figyelmet arra, hogy aki rendelkezik istállóval vagy garázzsal, sokat tehet azért, hogy a fecskék túléljék a hideg napokat, ha ezeket most megnyitja előttük. Akár lépcsőházakba is érdemes beengedni, és éjszakára be is lehet zárni őket, hogy biztonságban legyenek a viharok idején. Később ki lehet őket engedni, hogy vadászhassanak, majd továbbinduljanak a telelőhelyeik felé.

A fecskék igen hasznos madarak, ugyanis számos kártevővel táplálkoznak, többek között az oly sok bosszúságot okozó szúnyogok számát is csökkentik. A hazánkból induló példányok már régen elindultak, a mostani csapatok más országokból indultak, de Magyarországon keresztül vezet az útjuk, és itt érte őket a rossz idő. Az állatvédők elmondták: mindent meg kell tenni azért, hogy minél nagyobb számban túléljék a szokatlan időjárási körülményeket.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)