Képviselőcsoport alakult a felelős állattartásért

Parlamenti képviselőcsoport alakult az állatvédelemért, egészen pontosan betiltanák a kutyák, macskák és madarak vadon befogott egyedeinek értékesítését az állatvásárokon.

2023. december 1., 11:43

Szerző:

Társadalmi egyeztetésre bocsátották azt a tervezetet, amely szerint egyes kedvtelésből tartott állatokat tilos lesz állatvásárokon értékesíteni – ideértve a saját tenyésztésből származó egyedeket, a házi szaporulatot is. A módosítás a kutyák, a házi macskák és a madarak vadon befogott egyedeit érinti. Az állatvédelem területén a parlamenti munkának, a jogalkotási tevékenységnek kiemelt jelentősége lehet és ezért is jelentős lépés a 25 fős szakcsoport megalakulása – közölte a Jazzy Rádió Business Class adásában Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos.

A háziállatok jelentős szaporodását igazolta az Állatorvostudományi Egyetem és a Medián közös felmérése, amiből kiderül, hogy, hogy a háztartások 71 százalékában kutya vagy macska van, ami az európai átlagnál jóval magasabb.

Körülbelül hárommillió kutya, három és félmillió macska van Magyarországon.

Ezek az adatok egyértelművé teszik, hogy kiemelt jelentőségű az állatvédelem „és ezért is nagyon fontos az, hogy a felelős állattartásra buzdítsunk mindenkit, hiszen nem elég csak állatot tartani, azt felelősen is kell tartani. Ezért is hirdettük meg például az állatvédelmi témahetet, amit a gyerekeknek szántunk. Ebbe 250 ezer gyermeket vontunk be, 1900 oktatási intézményt, jelentős sikerrel” – mondta el a kormánybiztos.

Egyúttal elindult a gazdijogsi.hu program is, ami kifejezetten a felnőtteket szólítja meg és természetesen a felelős állattartásra hívja fel a figyelmet, „hiszen az lenne a jó, hogyha hárommillió kutya lenne, és hozzám pedig hárommillió felelős gazdi”. Ennek egyik eleme lenne, ha a vadon befogott állatok számát visszaszoríthatná, hiszen nem kell minden állat mellé egy társállat.

„Aki állatot tart, azt felelősen tegye. Mi azt szeretnénk, hogy ezt ellenőrzött körülmények között tegyék az állatbarátok. Aki kutyát szeretne vásárolni, az vagy törzskönyves kutya legyen, tehát tenyésztőtől származzon, vagy menhelyről fogadjon örökbe. A szaporítók meg elsődleges célja a haszonszerzés, ami nem feltétlen megbízható egyedeket biztosít.”

Példaként emlékeztetett a karcagi esetre, ahol 150 olyan kutyát találtak, amiknek elvágták a hangszálát, hogy nem zavarják a szomszédokat, a civilek és a rendőrség közös munkájával sikerült megmenteni őket.

„Nagy küzdelmünk az, hogy ezeket a szaporító telepeket felszámoljuk.” Az állatbörzék felszámolása hatalmas feladat és rengeteg munka, de az a cél, hogy ellenőrzött helyről lehessen állatot vásárolni vagy örökbe fogadni. „Ez nagyon-nagyon fontos, ez a kormányzat felelőssége, és ezért is kell a jogalkotást a korunkat jellemző körülménykehez igazítani” – tette hozzá Ovádi Péter.

Feladatuk lesz a kóbor állatállomány csökkentése is

„Tavaly elindult például Magyar Falu Programban az ivartalanítási program, hiszen ez a kóbor állatállomány a legnagyobb százalékban a kistelepüléseken él és megpróbáltunk az ötezer fő alatti lakosú önkormányzatoknak ezzel segíteni. Ebben a programban 14 ezer kutya vagy macska ivartalanítására került sor. Ez nagyon nagy lépés volt, és ezt a programot továbbra is szeretném folytatni, hiszen a nem kívánt szaporulatot egyedül az ivartalanítási programmal tudjuk megállítani.”

Hozzátette: az állatvédelem politikán felül áll, nincs bal- vagy jobboldali állatvédelem. „Ezért is örültem nagyon, amikor benyújtottuk azt a büntetőtörvénykönyv szigorításra vonatkozó javaslatunkat 2021 év végén, ami az állatok védelme érdekében szükséges egyes büntetőjogi tárgyú törvények módosításáról szól és ezt egyhangúlag fogadta el az országgyűlés” – mondta el a Jazzy Rádió Business Class című adásában Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos.

(Kiemelt kép: Wikimedia Commons/Maeng9981)