Tömegesen pusztulnak a fecskék a viharos időjárás miatt, egyre súlyosabb a helyzet

Katasztrofális következményekkel kell számolni a viharos időjárás miatt az állatvilágban is.

2024. szeptember 16., 13:30

Szerző:

A szokatlanul zord, viharos időjárás nemcsak az emberekre, hanem a természetre is komoly veszélyt jelent. Az éppen vonuló fecskék több ezer példánya pusztulhat el a szélsőséges időjárási körülmények miatt – hívta fel a figyelmet a Sokszínű Vidék.

A madarak nem tudnak megbirkózni az extrém hőmérsékleti változásokkal, a hidegben képtelenek hosszabb távon repülni, a viharos, esős időjárás pedig ellehetetleníti, hogy továbbrepüljenek Afrika felé. A hazai fecskeállomány ugyan már elvonult, ám más országokból is Magyarországon keresztül repülnek a madarak. Ezek a vonuló példányok szakították meg útjukat, mivel hazánkban érték őket a Boris ciklon viharai.

A legyengült, átázott madarakra jellemző, hogy egyre alacsonyabban repülnek, sőt némi meleg reményében akár az aszfaltra is leszállnak. Több száz példányt ütöttek el emiatt az autók, különösen a Balaton környékén. A 71-es főúton 40 km/órás sebességkorlátozást vezettek be, a közlekedőktől pedig azt kérik, hogy aki sérült állatokat lát, ne hagyja magára őket, inkább kérje állatvédők segítségét.

A viharos időjárás miatt rengeteg madár elpusztult

A fecskeállomány az elmúlt évtizedekben egyre csökkent, ami az emberek számára is nagy problémát jelent, ugyanis ez a madárfaj rengeteg kártevővel táplálkozik, és a szúnyogok számát is jelentősen csökkentik. Szomorú látványt nyújt a sok legyengült madár, amelyeket nem ritkán civilek fognak be. A Sóstó Vadvédelmi Központba négyszáznál is több fecske került be, amelyek mindegyike rossz állapotban van.

A központ munkatársai mindent megtesznek, hogy az állatok megerősödjenek, és később folytathassák a vonulásukat. Mint írják:

„Egytől-egyig át lettek nézve, és megfelelő ellátás kaptak. Most fűtött, számukra berendezett helyiségben próbálnak erőre kapni. Nem lehet megmondani, hányan élik túl, de amit lehetett, azt megtettük értük. Nagyon köszönjük mindenkinek, aki megpróbál segíteni ezeknek az állatoknak országszerte.”

A közösségi médiában a napokban nagy feltűnést keltettek azok a képek, amelyeken a fecskék láthatóak szokatlan helyszíneken: Balatonon például egy kastélyba repültek be, máshol az eresz vagy terasz alatt húzódtak meg csapatostul. A szakemberek azt kérik, hogy akinek rendelkezésére áll használaton kívüli garázs, istálló vagy egyéb épület, tegye lehetővé, hogy behúzódjanak a madarak, amíg az időjárás javulni kezd.

Éjszakára akár be is lehet zárni őket, hogy meleg és száraz helyen húzzák meg magukat, napközben pedig ki lehet engedni őket vadászni. Néhány felvétel tanúsága szerint a madarak visszatérnek ideiglenes szállásaikra, ebben az időben meg sem próbálnak elrepülni.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

Idén nyáron a tartós hőség és az aszályos időjárás nem csak a mezőgazdaságban okozott komoly gondokat. Magyarország vízei is megsínylették az extrém szárazságot. A Bakony csodálatos szépségű patakja, a Cuha-patak sem csörgedezik már.

A komposztálás során a szerves hulladékot gyűjtjük össze, és olyan módon kezeljük, hogy elősegítsük a biológiai lebomlásukat. Komposztálni nem bonyoltult, de néhány fontos szabályt érdemes szem előtt tartani.