Elutasították a Klubrádió keresetét a Médiahatóság ellen

Első fokon, a rádió fellebbez. Arató András nem lepődött meg az ítéleten. TGM szerint „jogszerű, de nem igazságos” az ítélet. Iványi Gábor szerint "ez szomorú, és ez szégyen".

2021. május 6., 12:55

Szerző:

Elsőfokon elutasította a bíróság a Klubrádió keresetét a 92,9 -es frekvenciáért. A Klubrádió azért indított pert, mert az NMHH Médiatanácsa kizárta a rádiót a frekvenciáért kiírt pályázatról. A Klubrádió szerint az NMHH „álindokokkal”, jogsértő módon zárta ki a rádiót, ezért a rádió azt szeretné elérni, hogy a bíróság semmisítse meg a Médiatanács határozatát, és kötelezze őket új eljárás lefolytatására.

A Fővárosi Törvényszék viszont úgy döntött, hogy nem semmisíti meg a 92.9 -es frekvencia ügyében született korábbi, a Klubrádiót a pályázatból kizáró határozatot.

A Klubrádió fellebbez az ítélet ellen - közölte a rádió. Arató András, a Klubrádió elnöke szerint nem meglepő a Törvényszék döntése. „Pártszolgálatos bíróságok vannak” – mondta. – Ha volt is kételyünk reggel ezzel kapcsolatban, hogy létezik maradéka a tisztességes bíráskodásnak, most bebizonyították, ez tévedés. Ma jogszolgáltatásra akkor van valakinek lehetősége, ha megfelel a párt irányvonalának – mondta Arató.

Az alperes képviselője a bíróságon megkérdőjelezte azt is, hogy lehet-e üzleti tervben a hallgatók támogatására számítani, amivel arcul köpte a rádió hallgatóinak tízezreit, akik egy évtizede pénzzel járulnak hozzá a rádió működéséhez, mondta a rádió elnöke.

A Klubrádió sajtótájékoztatója
 
Arató András, a Klubrádió vezérigazgatója beszél a rádió sajtótájékoztatóján a budapesti Symbol gasztronómiai, szórakoztató és kulturális központban, 2012. november 15-én. Fotó: AFP | Kovács Tamás
 

 

Arató: A bíróság pártszolgálatot teljesített

A 168.hu-nak sikerült elérnie a Klubrádió elnökét. „Nem lepődtem meg az ítéleten, és azon sem, hogy a Fővárosi Törvényszék bírói tanácsa csak két dolgot nem vett figyelembe az ítéletében: a tényállást és a jogszabályokat” – kommentálta a Klubrádióval szemben a Médiatanácsnak igazat adó ítéletet a 168.hu-nak Arató András, a Klubrádió Zrt. többségi tulajdonosa.

Arató szerint a bíróság „pártszolgálatot teljesített”, amikor a per mindhárom elemét érintően a Médiatanácsnak adott igazat, ezért szerinte az ítélet azt bizonyítja, hogy „közigazgatási bíróság előtt ma Magyarországon nincs esély az igazunkért harcolni”. Kérdésünkre, hogy az ítélet ellen fellebbezéssel fordulnak-e a Kúriához, Arató azt válaszolta: „természetesen igen, de nincsenek illúzióim azzal a Kúriával kapcsolatban sem, amely a frekvencia meghosszabbítási perben, az azonnali jogvédelem iránti kérelmünket elutasító Fővárosi Törvényszék ítélete ügyében, az előírt 15 nap helyett 8 hete nem hozott döntést.”

Németh: Nem érdekeink szerint

Németh Szilárd, a Spirit FM-et és az ATV-t is magába foglaló médiavállalkozás vezérigazgatója még a döntés előtt adott interjút a nyomtatott 168 Óra hetilapnak, amit teljes egészében a legfrisebb számban olvashatnak. Ebben azt mondta a bírósági ügyről Németh: »Nem vagyok az a típus, aki – mikor az érdekei szerint ítél a bíróság – a „győzött az igazság” elvét vallja, amikor pedig nem, akkor úgy véli, „megszűnt a jogállam”«.

TGM: Jogszerű, de nem igazságos

„Természetesen az ember nem vonja kétségbe a bíróság illetékességét, és az ítélet jogszerűségét. Lehetséges, hogy az ítéletet jogszerű, de az biztos, hogy igazságtalan” – mondta Tamás Gáspár Miklós filozófus, aki hétfőn az ATV bojkottjára szólított fel arra hivatkozva, hogy a Klubrádió frekvenciasávját az ATV csoporthoz tartozó és a Hit Gyülekezete vonzáskörzetébe tartozó Spirit FM-nek juttatta a Médiahatóság.

„Régi problémája minden jogrendszernek, hogy vannak olyan ítéletek és döntések, amelyek jogszerűek ugyan, de nem igazságosak, azaz nem elégítik ki az állampolgárok igazságérzetét. Az, hogy a lakosság felét jelentő ellenzéktől elveszik az utolsó rádióját, az igazságtalanság” – fogalmazott lapunk kérdése Tamás Gáspár Miklós.

Iványi: Ez szomorú, ez szégyen

„Egyértelmű jelenség, hogy a bíróságokon érvényesül a Fidesz egész pályás letámadást konkretizáló mozgása, és hogy a bíróságok sajnálatos módon most aszerint döntenek, ahogy az a Fidesznek kedvez. Ez szomorú, és ez szégyen” – mondta Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezető lelkésze. Hozzátette: „Ilyen nagyon régen nem volt, a rendszerváltás vége fele sem illett már így működni, de hát rendszert kell váltani, nem csak kormányt, és akkor talán megint lesz független bíróság is.”  

Iványi szerint emiatt tovább romlik az embereknek a törvénykezésbe vetett bizalma, ami erkölcsi elgyengülést hoz az egész ország számára. Nyilvánvaló, hogy abban a nemzeteknek abban a közösségben, amelybe Magyarország is tartozik, figyelemmel kísérik az eseményeket, és látják, hogy Magyarország kezdi kiírni magát a jogállamok sorából.

Hadházy: nem beszélhetünk független ítéletről

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő azt mondta a 168.hunak, hogy számított a Klubrádióra vonatkozó döntésre. „A Médiatanács politikai indokokkal végezte a munkáját, továbbá a jelenlegi törvényeket a Fidesz írta, ami megköti a bíróság kezét, sőt ma már nem is feltétlenül beszélhetünk ezek függetlenségéről. A pontos indoklást még nem ismerem, így a konkrét döntést nem szeretném kommentálni, de a Médiahatóság működése és a hatályos törvények lehetővé teszik, hogy politikai indokokkal zárják ki a Klubrádiót” - mondta. Arra vonatkozóan, hogy fenntartja-e az ATV-csoportot illető bojkottját a képviselő azt felelte: „Előre nem látjuk, mi fog történni, de bizakodó vagyok, még változhat a pályázat jogi megítélése. A döntésemet és az érveimet fenntartom”.

Mikor Hadházy bejelentette, hogy egy ideig nem szerepel az ATV-ben a Facebook-posztjában arra is kitért, hogy a csatornán mindig beszélhetett az általa feltárt vagy fontosnak tartott ügyekből. A kérdésünkre, hogy egy olyan csatornát bojkottál, amiben rendszeresen szerepelt, azt mondta, hogy átgondolta a döntést, a posztban leírt mindent, amit a témában fontosnak talált, hozzátéve: „Úgy látom, a többség megérti, miről beszélek, de egy kommentet szeretnék kiemelni. Valaki azt írta, hogy el kell engedni a Klubrádiót, mert vannak magasabb célok, a megmaradt platformokkal kell legyőzni a Fideszt. Szerintem már nem szabad semmit elengedni, mert már túl sok mindent elvesztettünk. Úgy látom, a legtöbb ügyben nem volt elég a nyújtott szolidaritás. Ha ezt is elengedjük a végén nem marad semmink”-zárta.

Korábban több értelmiségi is csatlakozott Tamás Gáspár Miklós filozófus bojkott-felhívásához, miszerint bojkottálni kell az ATV-t és a Spirit FM-et. Hont András publicista pedig a Klubrádiónak esett neki a Facebookon. Utána kiderült, hogy műsora lesz a Spirit FM-en. A Spirit FM pedig közölte: ha a Klubrádió nyerne, lemondanak a frekvenciáról.

Cikkünk frissül. 

 

(Kiemelt kép: 168.hu | Dimény András)

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.