Spirit FM: Ha a Klubrádió nyer, méltósággal adjuk át a frekvenciát

A 168 Óra új számában interjút olvashat Németh S. Szilárddal, az ATV vezérigazgatójával, aki azt mondja: egy hónapok óta elnémult frekvencia ideiglenes használatára kaptak lehetőséget, és visszalépnek, amennyiben a Klubrádió pert nyer a Médiatanáccsal szemben. 

2021. május 5., 12:23

Szerző:

Az ATV vezérigazgatója, Németh S. Szilárd a frekvenciával kapcsolatos döntést így kommentálta lapunknak:

Ha a bíróság úgy dönt, hogy a Klubrádió kizárása jogsértő volt, akkor ezt természetesen tiszteletben tartjuk, elfogadjuk, és semmilyen kritikai megjegyzésünk nem lesz. Ezt kezdetekről valljuk, hogy ha úgy alakul, hogy végül mégsem tudunk sokáig sugározni, akkor azt méltósággal fogjuk tudomásul venni.

Vitában és perben áll ugyanis a Klubrádió és az NMHH Médiatanácsa. A Médiatanács ideiglenes kereskedelmi rádiós szerződést kötött az ATV-csoporthoz tartozó, Spirit FM rádióval a 92,9 MHz-es frekvenciáról. Ezt a frekvenciát az ellenzéki rádiónak kikiáltott Klubrádió használhatta február 14-éig, de aztán különböző adminisztratív és jogi eszközökkel megfosztották a frekvenciájától. Emiatt a rádió több pert is indított. 

A Klubrádió bírálta a Médiatanács döntését is, amivel a Spirit FM-nek adta oda a frekvenciát. Szerintük az eljárás elfogadhatatlan, mert a kérdéses frekvencia többszörös per tárgya, a Klubrádió frekvencia-hosszabbításának megtagadása és a frekvencia-pályázat törvénytelen, tisztességtelen lebonyolítása miatt. A Klubrádió nem csak háttéralkut sejt a háttérben, de megkérdőjelezte az ATV és a Spirit FM függetlenségét is a Fidesztől, „kormánynak kedves médiacsoportként” utalva a tévére és rádióra. Sőt: Tamás Gáspár Miklós az ATV bojkottjára szólított fel, amihez Hadházy Ákos is csatlakozott. – A jogállam és a médiaszabadság lebontása a koronavírus-járvány okozta válság alatt is zavartalanul folytatódik – írta a Klubrádió egyik közleménye.

A Spirit FM programigazgatója ugyanakkor nem így látja a helyzetet. Korvin Tibor azt mondta: ha nem nyújtanak be a frekvenciára sugárzási kérelmet, akkor ott most is csak sistergés hallatszana. Azzal érvelt, hogy nem ők okozták a Klubrádió problémáit. Míg a Klubrádió úgy látja, hogy a Spirit FM és az ATV árulást követett el, amikor mégis lecsaptak a korábbi frekvenciára. „A hatalom áldozataitól elkobzott vagyon kiigénylése hazánkban nem minden hagyomány nélküli. Aki ebben a mocskos játékban részt vesz, az nem marad ártatlan” – írta a hatalomhoz kritikus rádió közleménye.

Németh Szilárd az interjúban leszögezte: „A holocaust áldozatainak emlékét sohasem használnám fel üzleti célokra, a zsidóság irtása és egy frekvencia pályázat között párhuzamot vonni szerintem ízléstelen.”

Az interjút az ATV vezérigazgatójával a 168 Óra új számában olvashatja.

(Kiemelt kép: 168.hu | Dimény András)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.