Már csak olyan rádió szól Magyarországon, ami a kormány érdekeit szolgálja

Nem ismerünk a Médiahatóságnak olyan frekvenciadöntését, ami ne közvetlenül a kormány érdekeit szolgálná – mondta a Klubrádió frekvenciaügyével kapcsolatban Hargitai Miklós, MÚOSZ-elnök a 168.hu Keljfeljancsi című reggeli műsorában.

2021. május 3., 11:27

Szerző:

Ma indítja el a műsorszórást a Hit Gyülekezetéhez erős szálakon kötődő Spirit FM a Klubrádió korábbi frekvenciáján, amelyre ideiglenes frekvenciaengedélyt kapott a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóságtól. Az esemény nyomán a napokban számos értelmiségi és médiaszereplő megszólalt, sokan úgy látják, ez a kormánytól független nyilvánosság szűkülésének újabb állomását jelenti.

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság még április elején döntött arról, hogy május 3. és október 29. között ideiglenes kereskedelmi rádiós szerződést köt a Spirit FM-et működtető Közösségi Rádiózásért Egyesülettel. Az ügy előzménye, hogy az NMHH márciusban eredménytelennek minőstette a Klubrádió frekvenciasávjára kiírt pályázatot, miután a Klubrádió pályázatát sokak szerint mondvacsinált indokokkal érvénytelennek minősítette. Az ügy nagy port kavart, az ügy az Európai Parlament ülésterméig is eljutott.

A frekvenciasávért eredetileg a Spirit FM is versenybe szállt, de kizárták, viszont ideiglenes használatra vonatkozó kérelmüket befogadta Médiatanács. A 92,9 az egyik legértékesebb fővárosi frekvencia: a vételkörzetében több mint 3 millió ember él. A Klubrádió napi hallgatottsága korábban a frekvenciának köszönhetően 150-200 ezer fő volt, míg a Spirit FM korábbi frekvenciáján, a 87,6-on ennek töredékét, mindössze néhány ezer főt volt képes elérni idáig.

A sokszínűség és pártatlanság elve

„Nem ismerünk a Médiahatóságnak olyan frekvenciadöntését, ami ne közvetlenül a kormány érdekeit szolgálná. Ez a döntéshalmaz, amiről most beszéltünk, szintén ebbe a sorba illeszkedik” – mondta Hargitai Miklós, a Magyar Újságírószövetség (MÚOSZ) elnöke a 168.hu Keljfeljancsi című reggeli műsorában. Hargitai hozzátette: „Aki frekvenciát kap a médiahatóságtól, az legalábbis gyanakodjon rá, hogy valami olyasmit csinál, amivel a kormánynak vagy a kormánypártnak az érdekeit szolgálja”.

Hargitai a műsorban rámutatott, az Alaptörvény szerint a médiaszabályozásban a sokszínűség és pártatlanság elvének kellene érvényesülnie, ez azonban súlyosan sérült akkor, amikor a amikor a Klubrádió elveszítette a frekvenciáját. Szerinte ezzel a döntéssel az országnak a nagyobbik fele maradt sokszínű és pártatlan tájékoztatás nélkül. „Most már az éterben gyakorlatilag csak olyan rádiók szólnak, amelyek így vagy úgy, de a kormány az üzeneteit tolmácsolják” – fogalmazott a szakmai érdekvédelmi szervezet vezetője.

„Amikor a Spirit FM bejelentkezett a Klubrádió frekvenciájára, az egy olyan pillanat volt, ami összekovácsolhatta volna az új újságírókat, közszereplőket is, és el lehetett volna mondani, hogy ez nem volt annyira helyes” – fogalmazott Dévényi István, a Magyar Hang újságírója, aki szerint még az is megtörténhetett volna, hogy a Spirit FM tulajdonosai belátják a helyzetben rejlő súlyos morális dilemmát, ez a szembenézés azonban elmaradt.

A Krljfeljancsi című műsorban megszólalt Szalay Dániel, a Média1 szakmai portál alapító főszerkesztője is, aki hosszú évek óta elkötelezett szakértője a magyarországi médiapiacnak. Szalay, aki a Spirit FM rádióállomáson saját műsort sugároz, azt mondta, bízott abban, hogy lesz még egy szabad frekvenciasáv, és az egyiket a Klubrádió, a másikat a Spirit FM fogja megkapni. Fiala János műsorvezető kérdésére Szalay arról is beszélt, nem érzik problematikusnak, hogy a Spirit FM-en sugározzák a műsorát, mint mondta, ő nem munkatársa rádiónak, ott csupán a podcastjait sugározzák.

Bozóki András, a CEU professzora úgy látta, a most zajló események beleilleszkednek abba a folyamatba, amely a magyarországi médiatér kormánytól független részének folyamatos szűkülést jelenti. Bozóki az eseményt a Mozgó Világ című folyóirat 80-as évekbeli beszüntetéséhez és átalakításához hasonlította, és mint mondta, nem zárható ki, hogy azok a médiaszereplők, amelyek most morálisan vitatható módon kerültek pozícióba, később bebizonyítják, hogy tisztességesen tudnak működni.

Tamás Gáspár Miklós filozófus levélben szólított bojkottra a az ATV csoporthoz tartozó rádióval és egyéb médiumokkal szemben, szerinte az értelmiségieknek meg kellene fontolniuk, hogy távol maradjanak a médiacsoport műsorszolgáltatóitól, ám mint mondta, a politikai szereplőkre, politikusokra ez nem vonatkozik.

Szerinte a rádiófrekvenciák kormányzati leuralása azért is káros az információhoz való hozzáférés szempontjából, mert a Magyraaországon még mindig a rádió az egyik leghatékonyabb médium.

„Ez egy autós nemzet, egy ingázó nemzet, az emberek órákat ülnek az autóban, és rádiót hallgatnak. A rádió a leghatékonyabb, ott pedig jelenleg az Orbán-féle MTI-nek a politikai közleményeit lehet hallani” – fogalmazott a filozófus.

Németh S. Szilárd, a Spirit FM vezérigazgatója a csütörtökön megjelenő 168 Órában ad interjút.

A 168.hu Keljfeljancsi című reggeli műsorának mai adását itt lehet visszanézni:

(Kiemelt kép: Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban, a Kossuth rádió stúdiójában 2021. április 23-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda | Fischer Zoltán)

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.