Hont András helyre tette a Klubrádiót

„Arató András Prinz- és szockeltetőben cseperedett vállalkozásai számomra semmilyen módon nem egyenértékűek a sajtószabadsággal” – írta közösségi oldalán Hont. 

2021. május 3., 07:20

Szerző:

Hont András hosszú facebook posztban tette helyre Arató Andrást és a Kulubrádiót. A publicista március végén távozott a HVG véleményrovatának vezetői székéből, legutóbb még nem tudta, hogy merre tovább. Nemrég azonban kiderült, a Spirit FM-ben kapott munkát.

Mint ismert a Spirit Fm azon a frekvencián szólal meg – egyelőre május 3-tól október 29-ig, ideiglenesen – amin korábban a Klubrádió volt hallgató. A rádió oldalán május1-jén pedig egy igen harcias hangvételű közlemény jelent meg ezzel kapcsolatban, ami már nem is a frekvenciajogosultság meghosszabbítását szerintük törvénysértő módon megakadályozó Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak (NMHH) szól, hanem kifejezetten az ATV-csoporthoz tartozó Spirit FM-nek, amely ma megkezdheti sugárzását a 92.9 MHz-es frekvencián.

A Klubrádió szombati közleménye szerint különösen méltatlan a Spirit FM viselkedése amiatt, hogy a frekvencia sorsa kétszeresen is per alatt áll: „a kiigénylő nem vár, igyekszik gyorsan elfoglalni a rablott jószágot, hogy a hatalom kedvében járva véglegessé tegye az utolsó független rádióállomás elnémítását.” Azt írják: a Hit Gyülekezetéhez kötődő médiabirodalom „őfelsége ellenzékeként” jól idomított része a NER-nek, szolgálja az illiberális rendszert, és megkapja érte a jutalmat, ezért is képes magas költségszinttel működni. A Klubrádió szerint ezért nem is árulók, mert már a rendszer részei. Mint írták, aki a méditanács játszmájában részt vesz, az maga sem lehet ártatlan, ugyanakkor azzal zárják a bejegyzést, hogy még mindig nem késő, és vissza lehet utasítani a dicstelen mellékszerepeket.

Hont András pedig úgy tűnik mindezt magára vette, mert vasárnap hosszú posztban reagált új munkahelyét védve, emellett pedig Arató Andrásnak is nekiment. „Tömören: Arató András Prinz- és szockeltetőben cseperedett vállalkozásai számomra semmilyen módon nem egyenértékűek a sajtószabadsággal” – kezdte hosszú értekézését, majd ki is fejtette azt.

„Volt hónapokkal ezelőtt egy vitám Puzsér Róberttel (...) amelynek során Róbert azt a megokolható álláspontot képviselte, hogy egy szerző, műsorkészítő csak a saját produktumáért felel, nem pedig a helyért, ahol a tartalmat közlik. Nekem szűkebbek a határaim, ha úgy tetszik: szigorúbbak az elvárásaim. A sajtószabadságba szerintem a szerkesztési szabadság is beleszámít, és nem csak egyes műsorokra, de a teljes médiaszolgáltatóra vonatkozóan is. Hiába írhatok/beszélhetek szabadon, amennyiben egy lap/csatorna kívülről vezérelt politikai instrumentum, tevékenységemmel mégiscsak ezt fogom szolgálni. A Spirit FM-nél ilyesmi föl sem merül, vagy ha igen, nem leszek ott” – írta Hont. Hozzátette, hogy neki nem mindegy, „hogy az orgánum milyen, az viszont teljesen hidegen hagy, hogy ki a tulajdonosa. Pláne a NER tizenikszedik évében. Nem is kérdés, hogy mindenhez, amihez az államnak köze van, ott befolyásolni, manipulálni, összeugrasztani igyekeznek, amivel kapcsolatban én annyit tehetek, hogy a felszínre hozom, nyíltan beszélek róla. Mást nem nagyon, ugyanis pontosan ez volt a helyzet eddig is.”

Szerinte a Klubrádió is NER-frekvencián működött. „Azt az ideiglenes engedélyt, amellyel most a Spirit FM rendelkezik, a 2010-es évek elején-közepén nem kevesebbszer, mint tizennégyszer kapták meg. Ebben a szerepben a Klubrádió pedig semmivel sem volt kevésbé kirekesztő többünkkel a már említett Puzsérig bezárólag, mint most a Médiatanács velük.”

Mint írja lehet, hogy tavaly mindezek kapcsán még empatikusabb lett volna, de ma már ez nem megy neki. „Közben a legrémisztőbb safe space-disztópia vált valóra, amelyhez a sajtónak semmiféle kritikai viszonya nem volt. Hómofiszban magukat összeszart újságírók saját majréjukat és önzésüket felelősségteljesség gejl mázába csomagolták, és tudatlanságukat és érdektelenségüket jólértesültségként igyekeztek lenyomni a közönség torkán. Legföljebb némi fújorbánra futotta, mert ez nyilvánvalóan komoly szakmai teljesítmény. Ehhez nekem semmi közöm. Csinálok mást, máshol.”

Mint ismert tavaly távozni kényszerül a Klubrádióból Lampé Ágnes műsorvezető is, aki az elmúlt években olyan kiemelt rádióműsoroknak volt a műsorvezetője mint a Hetes Stúdió, a Reggeli Gyors, az Esti Gyors, az Ez itt a kérdés, a Reggeli személy és az Ez itt a Fórum. Lampénak engedélye volt, hogy a Klubrádió mellett dolgozhat az ATV-nek is, ahol ő vezeti az Öt, a Fórum és A nap híre című műsorokat. A két tevékenység, a tévés és rádiós munka éveken át jól megfért egymás mellett, ám a rádió szétcincálása után azonban Arató azt kérte Lampétól, hogy döntsön, mert a két munkahely nem fér meg egymás mellett. Ebből végül hatalmas botrány lett, mert Lampét végül kirúgták a rádióból. 

Erről korábban Fiala János a Keljfeljancsi című műsorban egy mádiaszociológussal is beszélgetett, aki szerint egyik félnek sem volt igaza. „Ezek az emberek áldozatok, a Spirit Fm is, a klubrádióról nem is beszélve. Az, hogy eljut addig egy ország, hogy ne érezzék jól magukat a győztesek se, az azt jelenti, hogy rosszul működik a médiatörvényünk” – mondta. Hozzátette, fontos lenne a jogalkotókat rábírni, hogy tisztességes helyzetek jöhessenek létre a későbbiekben.

(Kiemelt kép: pixabay)