Akár húsz fok is lehet vasárnap – irány a szabad!

Párás, ködös reggel után vasárnap napközben közepesen vagy gyengén felhős idő várható napsütéssel, akár húsz fok is lehet.

2024. március 2., 17:01

Szerző:

A Kelet-európai-síkság fölött magasnyomású légköri képződmény terül el, amely a térségben biztosítja a csendes, nyugodt időt – bár a napsütés mellett előfordulnak tartósan borult, ködös területek is. Kontinensünk többi részén ciklonok és frontjaik teszik változékonnyá az időjárást. Csapadék elsősorban a Lengyelországtól a Kárpát-medencén át a Fekete tengerig húzódó elhalóban lévő frontzónából, valamint a nyugat-európai ciklon frontfelhőzetéből hullik többfelé jobbára eső formájában – havazás inkább csak a magasabban fekvő tájakon fordul elő, illetve a Balkán-félszigeten az erőteljes gomolyfelhő-képződésből záporok, zivatarok alakulnak ki. A szárazföld legnagyobb részén az ilyenkor szokásoshoz képest jóval enyhébb, melegebb az idő – így a Kárpát-medencében is, és ez vasárnap sem lesz másként, ráadásul ekkor már nagyobb területen válhat jellemzővé a napsütés – közölte a Hungaromet.

Hazánkban délnyugat felől tovább szakadozik, csökken a felhőzet, de elszórtan még mindig előfordulhat kisebb eső, zápor, az esti, késő esti órákban délnyugaton akár zivatar is. Hajnalra többfelé párássá, ködössé válhat a levegő, majd vasárnap napközben a látási viszonyok fokozatos javulását követően jobbára közepesen vagy gyengén felhős idő várható napsütéssel. Legtovább az Északi-középhegységben lehetnek borult, ködös tájak, ahol szitálás, esetleg kisebb eső előfordulhat, másutt csapadék már nem valószínű. Éjjel jobbára mérsékelt lesz a légmozgás, vasárnap azonban a Dunántúlon nagy területen kísérhetik élénk, erős lökések a déli, délkeleti szelet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 8 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap jobbára 13 és 20 fok között várható, de a tartósan borult, ködös vidékeken ennél hűvösebb, hidegebb is lehet.

 

Íme három tipp a tavaszi fáradtság leküzdéséhez

A legtöbb ember számára nem szokatlan jelenség a tavaszi fáradtság. Ugyanakkor hatékonyan küzdhetünk ellen, csak néhány jótanácsot kell megfogadnunk.

Az időjárás változásai, mint például az áprilisi (vagy újabban a februárimárciusi) időjárás gyakran vezet az alkalmazkodási fázis elhúzódásához: a hideg és a meleg idő váltakozása megterheli a keringést, különösen az időjárásra érzékeny embereknél: a hőmérséklet emelkedésével, az erek kitágulnak, és a vérnyomás csökken. Bár az időjárás ellen nem tehetünk semmit, a tavaszi fáradtság tipikus tüneteit napfénnyel, levegővel, testmozgással és a megfelelő étrenddel kordában tarthatjuk – írja a Gesundheit.de.

Néhány tipp segíthet a tavaszi fáradtság leküzdésében

A tavaszi fáradtság oka még nem teljesen tisztázott. Az azonban biztos, hogy a szervezet két hormonja, a szerotonin és a melatonin szerepet játszik az olyan tünetekben, mint a szédülés, a keringési problémák és a fáradtság.

A szerotonin felelős a szervezet aktiválásáért és a jó hangulatért. A hormon fény hatására termelődik. A fényingerek elérik a hipotalamuszt, az agyban található hormonmirigyet, amely a szerotonin termelését szabályozza. Minél többet és minél hosszabb ideig van kitéve szervezetünk a természetes fénynek, annál több szerotonin termelődik. A tavasszal megnövekedett napfény tehát fokozza szerotonin termelésünket.

A szerotoninszint növekedése csökkenti a melatonin termelését is. Az úgynevezett alváshormon biztosítja, hogy éjszaka nyugodtan tudjunk aludni. A szervezet mindkét hormon termelését tehát nagymértékben szabályozza a fény mennyisége: Télen, amikor korán sötétedik odakint, a szervezetnek inkább a „téli álmot” üzeni, míg a tavaszi fény az „ébredj fel” jelzést adja.

Testmozgás, étkezés, és hozzáállás

Nem ördöngősség. Ebben az átmeneti időszakban érdemes a fényviszonyokhoz igazítani a napi ritmust. Ez azt jelenti, hogy korán kell lefeküdni és minél korábban felkelni, hogy minél több napfényhez jusson a szervezetünk.

A sok testmozgás és a napfényben tett séták felpörgetik a hormonháztartást, ám az edzéseket sem szabad túlzásba vinni.

A sok zöldség, gyümölcs, sovány hús, teljes kiőrlésű termékek és hüvelyesek, vagy egy kis kefir segítenek az energiaszint növelésében. De bátran jöhet a spenót, saláta, sárgarépa, póréhagyma és újhagyma is. De ha egzotikusabbra vágyunk: akkor az ananász, citrusfélék, kivi is jó választás lehet. A lényeg: engedjük el a magas zsírtartalmú, alacsony tápanyagtartalmú ételeket fogyasztani.

A konyhán kívül is segíthetünk magunkon: a szürke téli ruhákat is érdemes lecserélni a színesekre. 

(Kiemelt kép: a Királyi Palota kupolája egy virágzó japán cseresznyefa mögött 2022. április 14-én. KISBENEDEK ATTILA / AFP)