Langyos február – Melegrekord, melegrekord hátán

Február 10-én is folytatódott a rendkívül meleg időjárás, ismét több melegrekord dőlt meg.

2024. február 11., 11:40

Szerző:

Szombaton is folytatódott a rendkívül meleg időjárás, ismét több melegrekord dőlt meg – írta a HungaroMet Zrt. a honlapján vasárnap. Azt írták: Szeged külterületi állomásán 20,2 Celsius-fokos maximum hőmérsékletet mértek, amely 1 fokkal haladja meg az Ásotthalmon 1958-ban mért 19,2 fokos napi rekordot. 

Az éjszaka is igen meleg volt, Kiskunmajsán mindössze 12,8 fokig hűlt le a levegő, ez csaknem 5 fokkal több Babócsa 2020-ban regisztrált 8,2 fokos legmagasabb napi minimum-hőmérsékleti rekordjánál – tették hozzá. 

A fővárosban is melegrekordok dőltek meg: Újpesten 18,4 fokot mértek a legmelegebb órákban szombaton, ez több mint 2 fokkal magasabb a Lágymányoson 2020-ban feljegyzett 16,3 fokos napi maximumnál. 

Hozzátették: Budapesten is szokatlanul enyhe volt az éjjel, Ferihegyen és Pestszentlőrincen is csupán 9,9 fokig csökkent a levegő hőmérséklete, amelyek szintén napi legmagasabb minimum-hőmérsékleti rekordok. A korábbi rekord 7 fok volt, amelyet Budapest Országút állomáson mértek 1966-ban – írták.

Mihez képest melegrekord?

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink – írták.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.

Szegeden 20 fokkal dőlt meg a melegrekord

Szombaton fokozatosan mindenütt beborult az ég, és egyre többfelé eredt el az eső. A csapadéktérképen lévő mennyiségek szinte mind késő délután, este, éjjel hullottak (emellett északkeleten esett néhol szombat reggel) – írták közösségi oldalukon. 

Mielőtt beborult, Szegeden még 20 fokra fel tudott melegedni a levegő, amivel megdőlt a rekord. De a felhősebb északkeleti tájakon is 12-15 fokot mértek, ami szintén +10 fokos anomáliát jelent. 

Hajnalra 6, 13 fokra hűlt le a levegő. Ekkor is a Dél-Alföldön volt a legmelegebb, amivel a minimumok maximumrekordja dőlt meg, vagyis ezen a napon még nem mértek ilyen magas minimum-hőmérsékletet.

(Kiemelt képünk illusztráció. Foró: MabelAmber via Pixabay)