Döbbenetes melegrekordok születnek a februári tavaszban

Megdőlt a hajnali melegrekord pénteken: Sellyén nem csökkent 11,1 Celsius-fok alá a hőmérséklet – közölte a HungaroMet Zrt. szombaton a honlapján.

2024. február 10., 12:33

Szerző:

Lesz még itt néhány melegrekord, ugyanis mint írják: folytatódik a tavasziasan enyhe idő és továbbra is rekordok dőlnek meg. Hozzátették: pénteken még a nap leghűvösebb időszakában sem ment 11,1 Celsius-fok alá a hőmérséklet Sellyén, ezzel pedig megdőlt az erre a napra vonatkozó napi legmagasabb minimumhőmérséklet országos rekordja.

Közölték azt is, a korábbi rekord 10,3 fok volt, amit még 2016-ban mértek Kaposvár Fészerlak állomáson.

A hét harmadik napján, szerdán is megdőlt a fővárosi melegrekord – közölte a HungaroMet Zrt. csütörtökön a honlapján. Azt írták, hogy a napok óta tartó februári tavaszban újabb fővárosi rekord született: szerdán Újpesten 15,1 Celsius-fokot mértek. Ezen a napon 2011-ben Pestszentlőrincen 15 fok volt a maximum.

Sorra születnek a melegrekordok

Vasárnap óta sorozatban dőlnek meg a fővárosi melegrekordok, kedden 17,8 fok volt, plusz új szélrekord született. Vasárnap két rekordot hozott a főváros, hétfőn egyet.

Kedden csupán 0,7 fok hiányzott az országos rekordhoz, Sopronhorpácsnál 20,3 fok volt a legmagasabb érték az országban a HungaroMet mérése alapján. Budapesten viszont még nem volt ilyen meleg február 6-án, a napi fővárosi maximumhőmérséklet rekordja 17,8 fokkal dőlt meg Újpesten. Ezzel a húsz évvel ezelőtti 17,4 fokos rekord dőlt meg, amit Lágymányos állomáson mértek.

 

Az allergiások nem örülnek

Az enyhe idő a növényekre is hatással van. A mogyoró, az éger, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenkoncentrációja országosan a közepes-magas tartományban alakul a Népegészségügyi Központ jelentése szerint. A kőris virágpora jellemzően még alacsony, helyenként azonban elérheti a közepes szintet is. Néhány állomáson már regisztrálták a csapdában a nyár, a szil, illetve a juhar pollenjét, jellemzően még alacsony koncentrációban.

Rossz hír a mezőgazdaságnak is

A folytatódó enyhe, jó idő zavarja a vegetáció téli mélynyugalmi fázisát, a növények fejlődni kezdtek, de a túl korai fejlődés növeli a tavaszi fagykárok veszélyét – írta a HungaroMet Zrt.

A szárazabb, szeles, meleg időjárás szárította, szikkasztotta a talajok felső néhány centiméteres rétegét, viszont a Tisza tágabb környezetében és a Tiszántúlon még mindig sokfelé vannak belvízfoltok. Az ősz második és a tél első felében teljesen feltöltődtek a talajok, a felszín közeli rész kivételével most is nedvességgel telített állapotban vannak.

Az őszi vetések, ahol nincs tartós belvíz, viszonylag jó állapotban vannak, ezen a télen sem volt eddig olyan hideg, ami hótakaró nélkül kárt okozott volna. A kórokozókat és a kártevőket bár megtizedelte a január második hetétől a hónap végéig jellemző, legalább éjszakánként fagyos idő, de tartósabb hidegre lett volna szükség ahhoz, hogy számottevően gyérüljenek.

(Kiemelt kép: Hungaromet Zrt.)