Kiadták a figyelmeztetést - durva fordulatot vesz az időjárás

Ha a kertbe készül palántázni, jobb ha vár, mert durva fordulatot vesz az időjárás a jövőhéten.

2024. február 29., 14:33

Szerző:

A növények a tavaszt érezve fejlődésnek indultak, de a jövő hét közepén az időjárás durva fordulatot vesz. Előre láthatólag lehűlés és fagy érkezik, ami veszélyezteti a korai csonthéjasokat – írta a HungaroMet Zrt csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

Az agrometeorológiai elemzés szerint a hőmérséklet az ilyenkor szokásosnál 5-8 Celsius-fokkal magasabban alakult, fagy gyakorlatilag nem volt az elmúlt 6-7 nap során, csak a fagyzugokban. Az elmúlt 30 nap átlaghőmérséklete is szokatlanul magas volt, mintegy 5-8 fokkal haladta meg a szokásos értéket. Az elmúlt egy hét során jelentős csapadék csak az északi országrészben hullott, de az elmúlt kilencven nap csapadékösszege a déli országrész kivételével még mindig 10-70 milliméterrel haladja meg a sokéves átlagot. A talajok mélyebb rétegei már decemberben telítődtek nedvességgel, és ezt az állapotukat azóta is tartják, de a felső fél méteres réteg is bőven tartalmaz nedvességet. A felszín közeli réteg azonban az északi területek kivételével sokat veszített nedvességtartalmából, a belvízfoltok kiterjedése ennek ellenére csak lassan csökken az Alföldön.

Nagyon változatosan fog alakulni a márciusi időjárás

A nem belvizes területeken az őszi vetések már tavaszi fejlődésnek indultak az enyhe időben. A gyümölcsfák nedvkeringése is megindult, a korai csonthéjasok már az északi országrészben is virágzás előtt állnak, délen pedig a korai fajták virágoznak. A kajszi a virágzás fázisában mínusz 2, mínusz 3 Celsius-foknál erősebb fagy estén már károsodik, márpedig még nagyon korán van ahhoz, hogy ennél nagyobb fagy ne legyen – írták, megjegyezve, 2021-ben és 2022-ben például március közepén mínusz 10 fok körüli fagyok is előfordultak az egész országban. Megpattant a rügy a körtéken és birseken is.

Az előrejelzés szerint keddig marad az átlagosnál jóval enyhébb, tavaszi idő, az éjszakák fagymentesek lesznek, napközben pedig többnyire 14-19 fok közé melegszik a levegő. A jövő hét elején azonban várhatóan északkeletire fordul az áramlás, ami markáns lehűlést jelent szerdától, csütörtöktől pedig megjelennek majd az éjszakai fagyok.

Milyen időjárás várható március 11-17. között?

A hét elején kisebb enyhülés valószínű, de ez nem tart sokáig, mert az Észak-Európa felett kialakuló, ott megerősödő anticiklon, valamint a Balkán-félsziget felett örvénylő ciklon közös áramlási mezejében északkelet felől hideg, délkelet felől pedig nedves levegő érkezik fölénk. Emiatt fokozatosan egyre hidegebbre fordul az idő, a hét elején még 10 fok, a hét végén már inkább 5 fok körüli vagy az alatti csúcshőmérsékletre számíthatunk – írja az agroinfrom.

A hét második felében éjszaka fagypont alá csökken a hőmérséklet. Sok lesz felettünk a felhő, több alkalommal várható csapadék, eleinte eső, később viszont már hó (is) valószínű. Az ünnepek körüli időszakban (a jelenlegi előrejelzések szerint) kimondottan kellemetlen, hideg, szeles, csapadékos időben lesz részünk.

(Kiemelt képünkön: a sárgabarackfa virága. Fotó: Klaus-Dietmar Gabbert / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP)