A csütörtöki időjáráshoz ködvágó, esernyő és naptej szükségeltetik a fájdalomcsillapító mellett

Reggel olyan köd lesz, hogy Ríviai Geralt is kiléphet belőle, majd napközben 21 fokig kúszik föl a hőmérő. Ne csodálkozzon, ha nyomottnak érzi magát!

2024. február 28., 22:00

Szerző:

A csütörtöki időjárás olyan lesz, mint a falusi búcsú: mindent is megtalálunk benne.

Általában fátyolfelhős időre számíthatunk, ám többször megvastagszik a felhőzet, így időszakosan erősen felhőssé válhat az ég. Éjszaka helyenként párássá válik a levegő, köd is képződhet. Néhol előfordulhat gyenge eső, záporeső – írja a HungaroMet.


A főként déli, délkeleti irányból fújó szél csak kevés helyen élénkül meg.


A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 8 fok között várható.


A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 14 és 21 fok között alakul, a délkeleti tájakon mérhetjük a magasabb értékeket.

Front ugyan nem érinti hazánkat, de a felettünk lévő enyhe légtömeg melegfronti tüneteket okozhat. Az arra érzékenyeknél felléphet fejfájás, vérnyomás-ingadozás, nyomottnak, fáradtnak, álmosnak érezhetik magukat.

Kontinensünk nagyobb részén ciklonok okoznak változékony, és alapvetően enyhe időjárást. Általában esőről, záporesőről érkezik jelentés, az északi országokban is csak kevés helyen fordul elő havazás, a tél folyamán kialakult vastagabb hótakaró is lassú olvadásnak indult.


A Földközi-tenger nyugati medencéje fölött örvénylő ciklon dél felé nyúló frontrendszerén, az Atlasz-hegység keleti oldalán újabb ciklon formálódott. A térségben erőteljes a felhőképződés, záporok, zivatarok is kialakulnak.


Előoldalán délies széllel enyhe levegőt szállít észak felé, így a Balkán-félszigeten, a Kárpát-medence és Lengyelország tágabb térségében is az átlagosnál jóval magasabb értékeket mérnek, kontinensünkön itt a legmelegebb az idő.


Hazánk fölé délies áramlással változó nedvességtartalmú levegő áramlik, és továbbra is kitart a rekordenyhe idő.

Melegrekordok dőlnek meg

Napról napra újabb melegrekord dől meg hazánkban és folytatódik a tavaszias idő. Kedden megdőlt az országos napi melegrekord és a csaknem 130 éves fővárosi hajnali melegrekord.

Körösszakálon 22,0 Celsius-fokot mértek, ezzel megdőlt az erre a napra vonatkozó napi maximum-hőmérséklet rekordja. A korábbi rekordot, 19,7 fokot még Sopronban mérték 1998-ban.

Közölték azt is, a fővárosban a hajnali melegrekord dőlt meg kedden, Lágymányoson ugyanis csupán 9,1 fokig hűlt le a levegő. A korábbi rekor 8,4 fok volt, amelyet Budapest Vár állomáson mértek 1897-ben.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: tockSnap via Pixabay)