Időjárás: Vasárnap kisüthet a nap, de többfelé kell számítani esőre, záporra

Szombat este többségében a keleti tájakon várható, hogy megázunk, napsütésből főleg északnyugaton, helyenként a Dunántúlon kaphatunk rövidebb időszakokat. Vasárnap eleinte több helyen előbújhat a nap, napközben ismét sokfelé megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, és már a középső tájakat és a Dunántúl keleti felét is érintheti a csapadék. 

2024. február 24., 15:12

Szerző:

Várható időjárás az ország területén vasárnap éjfélig 

Az ország délkeleti felén borult lesz az ég, míg másutt néhány órára kisüthet a nap, mielőtt fokozatosan záródik a felhőzet. Éjszaka nyugat felől határozottabb felhőzetcsökkenés várható, a Dunántúlon ki is derülhet az ég, keleten ugyanakkor továbbra is borult marad az idő. A déli és a középső országrészben hajnalra köd képződhet, amely napközben megemelkedik, gomolyosodik, így közepesen vagy erősen felhős lesz az ég, emellett több órára kisüt a nap.

Délután délnyugat felől ismét megnövekszik a felhőzet. Holnap estig csapadék a délkeleti tájakon fordulhat elő; ott ma csak kevés helyen, éjszaka viszont többfelé fordulhat elő eső, zápor. Holnap estétől az ország középső részére érkezik csapadékzóna. Ma és holnap napközben is élénk, néhol erős lökések kísérhetik a délies irányú szelet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és 6 fok között alakul, de a felhősebb, csapadékosabb keleti tájakon ennél pár fokkal enyhébb lesz a hajnal. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 11 és 17 fok között valószínű – írja a HungaroMet. 

Hétfőn már több napsütésre van kilátás, és csak néhol alakulhat ki átmenetileg kisebb eső, zápor az északi tájakon. Többfelé élénk, helyenként erős lesz a déli-délkeleti szél. Reggel ismét találkozhatunk párás, ködös tájakkal. Délután a legmagasabb hőmérséklet 14 és 20 fok között alakul.

Kedden az ország keleti felén van kilátás hosszabb napos időszakokra, másutt a felhős időben elvétve kisebb eső, zápor kialakulhat. Szerdán gyakran takarhatják felhők a napot, de jelentős csapadék sehol sem valószínű. A középső tájakon több helyen feltámadhat a délkeleti szél. A reggelek helyenként párásak, ködösek lesznek, majd délutánonként 14-19 fokot mutathatnak a hőmérők.

Szökőnapra esik az év második teliholdja

Február 24-én, azaz szombat este ismét telihold ragyog majd az égen, idén már másodszor, de ezt csak akkor csodálhatjuk meg, ha az időjárás is engedi. Még szinte teljesen világos lesz, mikor a keleti horizont felett már megpillanthatjuk a teliholdat, ugyanis keleten 17 óra 04 perckor, Budapesten 17 óra 15 perckor, nyugati határunkhoz közel pedig 17 óra 26 parckor kel fel égi kísérőnk - olvasható az Ng.24.hu oldalán.

The Moon As Seen From The Netherlands

 A Hold a holland Eindhoven városából nézve. A Föld természetes műholdja a növekvő gibbusz fázisban van, mielőtt telivé válik. A márciusi teliholdat Féregholdnak is nevezik, és 2021. március 28-án, vasárnap éri el a csúcsfényességét. Eindhoven, Hollandia 2021. március 27-én (Fotó: Nicolas Economou/NurPhoto) Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A napnyugta mindenhol holdkelte után pár perccel kezdődik majd csak el. A Hold napnyugta után nagyjából 15-20 perccel az úgynevezett rózsás sávban lesz látható ezen az estén, mely sávot Vénusz-öve néven szoktunk emlegetni – írja az Időkép.  Vasárnap este már egy órával napnyugta után kel a Hold, így a holdkelte fotózásához a vasárnap este lehet az ideálisabb, mikor égi kísérőnk már a sötét horizonton bukkan fel.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)