Időjárás – Örvénylő ciklonok kavarják meg a levegőt a napokban

A várható időjárás az ország területén hétfő éjfélig.

2024. február 25., 16:59

Szerző:

Anticiklon, és az ezekhez kapcsolódó száraz idő csak a Kelet-európai-síkság déli részére és a Fekete-tenger környékére jellemző, de emellett még az Ibériai-félsziget déli tájain és Közép-Európában is vannak olyan helyek, ahol nagyobb területen nem, vagy csak minimális csapadék esik. Európa nagy részén viszont a felhős, esős időjárás a jellemző. Az ír partoktól nem messze az óceán felett ciklon örvénylik, emiatt az atlanti partvidéken, a Pireneusokban, Dél-Angliában van sok felhő, és esik az eső. 

Emellett kontinensünk keleti felén van változékony időjárás, amit egy Finnországtól Közép-Európán át Szicíliáig hullámzó frontálzóna okoz. Hétfő estig ez határozza meg a Kárpát-medence időjárását. 

A Pécs-Salgótarján vonal széles sávjában erősen felhős lesz az ég, ettől keletre szakadozottabb lesz a felhőtakaró, nyugatra viszont fátyolfelhős lesz az ég. Éjszaka a fent említett zárt felhőzet szakadozik, miközben az ország északkeleti részére húzódik vissza. Másutt reggelre már túlnyomóan derült vagy gyengén felhős idő lesz a jellemző, de foltokban párássá válik a levegő, köd képződik. A Dunától keletre és a Dél-Dunántúlon egyre több helyen várható eső, zápor, az Alföldön egy-egy zivatar sem kizárt. 

Hétfőn fokozatosan mindenütt megszűnik a köd, a legtöbb helyen napos, fátyolfelhős idő várható, de a főváros tágabb környezetében és az Északi-középhegységben még a déli órákban is sok lesz a felhő. Csapadék is leginkább ezen a területen várható kisebb eső, zápor formájában. 

A déli, délkeleti szél időnként megélénkül, ma Sopron térségében, holnap az Alpokalján másutt is megerősödik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2, 8 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 12, 19 fok között valószínű.

A HungaroMet Zrt. a szokatlanul meleg februári időjárásról is posztolt közösségi oldalára. Mint írják: Ez még gombócból is sok.

(Kiemelt képünk illusztráció. Kilátás a Budai Várból Pestre 2021. október 13-án. Fotó: Rita Franca / NurPhoto / AFP)

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.