Időjárás – Hivatalosan is kezdetét veszi a tavasz!

Folytatódik a megszokottnál enyhébb időjárás a tavasz első hétvégéjén is. 

2024. február 29., 17:59

Szerző:

Enyhébb időjárás jellemzi a tavasz első napjait, nedvesebb és még mindig enyhébb léghullámok érkeznek fölénk. Pénteken több helyen kell esőre, záporra számítani, sőt akár az ég is megdörrenhet – derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből. 

Ma fátyolfelhős idő várható, majd éjszaka meg is vastagszik a felhőzet. Holnap az északi részeken erősen felhős vagy borult lesz az ég, a déli megyékben azonban több órára is kisüthet a nap. Reggelig elvétve, holnap napközben – az északkeleti tájak kivételével – többfelé várható eső, zápor, délnyugaton zivatar sem kizárt. A délkeleti, keleti szelet holnap élénk, néhol erős lökések kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 4 és 10 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken általában 12 és 17 fok között alakul, de a déli területeken ennél is melegebb lehet az idő.

Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket terheli meg különösképpen. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet, a reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet.

Februárban a megszokotthoz képest, jóval enyhébb volt időjárás

„Tatabánya Dózsakert állomásunkon mért 11,1 fokos hőmérséklettel, megdőlt a legmagasabb napi minimum-hőmérséklet országos rekordja. A korábbi rekord 10,5 fok volt, melyet Keszthely és Zalaegerszeg Andráshida állomásainkon mértünk, 1994-ben. Budapest Lágymányos állomásunkon 9,7 fokos hőmérsékletet mértünk, mely új legmagasabb napi minimum-hőmérséklet fővárosi rekord. A korábbi rekord 8,9 fok volt, melyet Budapest Országút állomásunkon, 1912-ben regisztráltunk”– írja a HungaroMet.

Több helyen hullhat sáros eső pénteken

A következő napokban érkezik a legtöbb szaharai por fölénk, több helyen sáros eső is előfordulhat.Az év első nagy szaharai porkitörése éri el a Kárpát-medencét a következő napokban. Jelenleg egy Földközi-tenger fölött örvénylő mediterrán ciklon kavarja fel a port Észak-Afrika felett, melyből már mi is kaptunk egy adagot – írja az Időkép. Ami a hétvégét illeti, még ekkor is jelentős lesz a felettünk lévő por mennyisége, de ekkor főleg záporos csapadék jön, így kisebb területen fordulhat elő újabb sáros eső. 

(Kiemelt képünkön: Virágzó japán cseresznyefa a budai Várhegy nyugati sétányán Budapesten. Fotó: KISBENEDEK ATTILA / AFP)