Hivatali visszaélés miatt körözték, most polgármester lenne az egykori fideszes képviselő

Kilenc évig bujkált külföldön a magyar hatóságok elől, most polgármester lenne Zamárdiban. 

2024. május 22., 11:33

Szerző:

Zamáriban lenne polgármester, Czibula-Myers Csaba egykori fideszes képviselő, aki 9 évig Mexikóban és Belize-ben bujkált a magyar igazságszolgáltatás elől, hivatali visszaélés miatt körözték – írja a 444.  Czibula-Myers Csaba hat éve tért vissza Magyarországra, és végül felfüggesztett börtönre ítélték a Hunvald-üggyel összefüggésben.

Négy éve él a Balaton-parti városban, és a 18 éve regnáló polgármestert váltaná le a júniusi önkormányzati választáson – írja a 24.hu. A polgármesteri székért versenyző Czibula a mexikói kultúrát is elhozta a Zamárdiba. Facebook oldala arról árulkodik, hogy Caribbean csirkével és salbutesen salátával vett részt a helyi főzőversenyen. A Zamárdi Hírmondóban megjelent bemutatkozásában azt írja: „Igen, elkövettem lassan húsz éve egy hibát, amelyért megbűnhődtem, amelyből tanulva hiszem, hogy jobb emberré váltam”. 

A polgármesterjelölt 2002 és 2006 között fideszes képviselő volt Erzsébetvárosban. 

Czibula-Myers Csaba azok közé politikusok és vállalkozók közé tartozott, akiket korrupciós bűncselekményekkel gyanúsítottak meg a hatóságok Hunvald György akkori szocialista polgármesterrel az élen. Czibula Csaba, illetve képviselősége előtt és után is külső tagja volt a VII. kerületi önkormányzat gazdasági bizottságának. Emiatt került bajba.

Amikor 2008 végén egyre-másra vették őrizetbe az erzsébetvárosi ingatlanpanama szereplőit, Czibula először a horvátországi nyaralójába, majd Közép-Amerikába menekült, Mexikóban és a szomszédos Belize-ben bujkált. Illetve nem is kellett bujkálnia, mert hiába adott ki ellene az ügyészség nemzetközi elfogatóparancsot, Mexikóval és Belize-zel nincs kiadatási egyezmény, így Czibula onnan írt leveleket az ügyészségre és a bíróságra, még a pontos mexikói címét is megadta.

2017-ben újra bekerült a hírekbe, mégpedig egy másik szökevény, a Bróker Marcsiként emlegetett asszony révén. A karcagi Kun-Mediátor vezetője 2015-ben menekült el Magyarországról, mintegy ezer károsultat és 20 milliárd forintos kárt hagyva maga után a bedőlt piramisjátéka miatt. Bróker Marcsi is Belize-ben lelt menedéket, és a Blikk szerint Czibula Csaba vette a szárnyai alá. Ahogy korábban írtunk róla, Czibula 2015 áprilisában jelezte a magyar hatóságoknak, hogy Bróker Marcsi Belize-be szökött, és hajlandó lenne megosztani információit a hollétéről egy vádalku keretében, azt kérve, hogy vonják vissza az ellene kibocsátott nemzetközi elfogatóparancsot. 

Czibula 2017 decemberében tért haza, őrizetbe vették, de utána kiengedték

A büntetőügyét távollétében elkülönítették Hunvaldéktól, így külön perben állt bíróság elé. Végül felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték bűnsegédként elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette, valamint felbujtóként elkövetett hűtlen kezelés és kétrendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt.

„Nem sikkasztottam, nem loptam, nem is voltam olyan helyzetben, pozícióban, hogy ezt megtegyem, két megbízási szerződés jogszerűtlensége miatt ítéltek el” – mondta a 24.hu-nak Czibula Csaba. Vele és akkori feleségével is olyan tanácsadói szerződést kötött az önkormányzat, ami tényleges munkavégzéssel nem járt az ügyészség szerint, így ő havi 300 ezer forintot, felesége havi 140 ezer forintot tehetett zsebre 2006 és 2008 között. 

(Kiemelt képünk forrása: Czibula-Myers Csaba Facebook oldala)

Tegnap 11:25

Nem csak nálunk volt dupla választás, de minden összevetésben a magyarok költötték a legtöbbet politikai kampányra január óta. A főpolgármester-jelöltek közül a végül visszalépő Szentkirályi Alexandra költötte a legtöbbet. Döbbenetes pénzt költöttek a pártok, vagyis inkább a kormánypártok az online kampány során. Az ellenzék a fasorban sincs.