Egy év börtönt és 27 milliós bírságot kapott Hunvald György

2020. január 13., 12:35

Szerző:

Jelentős vagyoni hátrányt okozó, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés miatt egy év börtönbüntetést és több mint 27 millió forint pénzbírságot szabott ki a Fővárosi Törvényszék Hunvald György szocialista politikusra, volt országgyűlési képviselőre és erzsébetvárosi polgármesterre – értesült a Pesti Srácok. A vádhatóság a perújítási eljárásban – amelyet három éve kezdeményezett – több, mint tíz évvel ezelőtti megbízási, illetve munkaszerződések miatt kérte Hunvald György megbüntetését, ennek adott helyt a törvényszék.

Hunvald-ügy - Megkezdődött a harmadfokú tárgyalás a Kúri? Hunvald György
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az ügyészség szerint Hunvald a VII. kerület MSZP-s polgármesterként színlelt szerződéseket kötött ismerőseivel, barátaival, ami után nem történt teljesítés, munkavégzés, és ezzel negyvenötmillió forint kárt okoztak Erzsébetvárosnak.

Volt olyan szerződő, aki havi kétszázezer forintot kapott, de az eljárásban nem tudta megmondani, mi volt a dolga.

Ezért és más kisebb tárgyi súlyú bűncselekmények miatt az ügyészség 3 év szabadságvesztést kért, amely másfél év letöltendő börtönbüntetést jelentett volna Hunvaldnak. 

Ezt úgy változtatta meg a bíróság, hogy az előzetesben töltött idő levonásával 1 év börtönbüntetésre ítélte az ex-polgármestert és a perköltség megtérítésén felül több mint 27 millió forint kártérítés megfizetésére kötelezte őt Erzsébetváros javára. 

Az utolsó szó jogán Hunvald tagadta bűnösségét, a polgármestersége alatt történt visszaélések kapcsán azt mondta, ő csupán szemlélője volt a cselekményeknek, tevékenyen nem vett részt a csalásokban.