Nem nyomoznak a polgármester ellen, aki megfenyegetett egy közmunkást a lombkoronasétány miatt

A helyi közmunkást azért, mert az egy "röhögős fejet" (nevetős smiley-t) tett a lombkoronasétány fotója alá, kirúgással fenyegette meg a polgármester. Hadházy feljelentést tett hivatali visszaélés és megtorlás miatt, de a rendőrség „megtagadta” a nyomozást. 

2023. június 14., 06:00

Szerző:

A rendőrség szerint nem követett el bűncselekményt a nyírmártonfalvai fideszes polgármester, amikor nyomásgyakorlással vetette le egyik közmunkása nevető fejes szmájliját egy lombkoronasétányos Facebook-bejegyzés alól. A feljelentést Hadházy Ákos tette, mert úgy tudja, a polgármester kirúgással is megfenyegette a közmunkásként foglakoztatott szociális gondozót. Filemon Mihály szerint nem bocsátották el a nőt – írja a Szabad Európa

A Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság elutasította a nyomozást a lombkoronasétányos polgármester ellen, aki Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő szerint kirúgással fenyegetett meg egy közmunkásként foglalkoztatott szociális gondozót, mertnevető fejes szmájlit tett egy ismerőse lombkoronasétányos Facebook-posztja alá – számolt be a fejleményekről az ellenzéki politikus.

Hivatali visszaélés miatt tett feljelentést; nemcsak a fenyegetés miatt, hanem azért is, mert a polgármester megtorlásul reggel nyolc óráról hét órára változtatta a szociális gondozó munkakezdését csak azért, hogy ne tudja reggel iskolába vinni a gyermekét a szomszéd faluba – írja Hadházy Ákos. Az ellenzéki képviselő szerint felháborító a rendőrkapitányság nyomozást elutasító indoklása, amely szerint a polgármester az ügyben nem hivatalos személyként, hanem a közmunkás munkáltatójaként járt el.

A rendőrség szerint nincs bizonyíték arra, hogy a polgármester megváltoztatta a munkakezdés idejét és nem helyezett konkrét szankciókat kilátásba, ezért a kényszerítés bűntettének tényállási eleme hiányzik. Hadházy Ákos panasszal él az elutasítás ellen, különösen azért, mert azóta még egy eddigieknél is aljasabb módszerrel támadta meg Filemon Mihály a nyírmártonfalvai szociális gondozónőt.

Ezen a hangfelvételen az hallható, ahogyan a Filemon Mihály először telefonon hívta fel és felszólította a nőt, hogy távolítsa el a „röhögős fejet” a lombkoronátlan sétány képe alól, majd berendelte magához, hogy „megbeszéljék a dolgokat”. A személyes találkozó alkalmával hangfelvételtől tartva a közmunkással kint akarta hagyatni a telefonját, de miután az erre nem volt hajlandó, csak annyit közölt: „akkor mindent megbeszéltünk, viszont látásra, a papírokat majd kapod”. Gyakorlatilag kirúgta, illetve kirúgással fenyegette, mert a hölgy a mai napig még nem kapott írásos értesítést az elbocsátásáról – tette közzé Hadházy.

Filemon Mihály polgármester a Szabad Európa kérdésére közölte, nem bocsátották el a nőt és nem is tervezik. 

(Kiemelt képünkön: Friss facsemeték a nyírmártonfalvai lombkoronasétány mellett. Fotó: Hadházy Ákos Facebook)

 

 

10:17

A nyudíjasok száma évről évre növekszik, ahogy a várható élettartam is, és egyre kevesebb az olyan aktív korú dolgozó, aki az időseknek nyújtott ellátásra fordítandó összeget kitermeli. Éppen ezért a jelenlegi nyugdíjrendszer fenntarthatatlan, több országban vezetnek be olyan intézkedéseket, amelyek a nyugdíj részleges megadóztatásával járnak.