Nagyon sok magyarnak jár ez a támogatás, sokan nem is tudnak róla

Számos magyar állampolgár kaphat bizonyos támogatástokat, eláruljuk, hogyan juthatnak hozzá.

2024. október 21., 12:29

Szerző:

Nagyon sok magyar állampolgárnak jár fogyatékossági támogatás, sokan azonban erről nem is tudnak. Az esélyegyenlőséget elősegítő, havi rendszerességgel járó pénzbeli támogatás igénylése nem nehéz – írta meg a Pénzcentrum.

Sokan nem tudják, hogy jár nekik ez a támogatás

Nagyon sokan kaphatnak fogyatékossági támogatás jogcímen pénzt. 2024. január 1-jétől havi 35 214 forint jár akkor, ha a súlyosan fogyatékos személy hallási fogyatékos, vagy beszédfogyatékos - függetlenül az önkiszolgálási képesség meglététől vagy hiánytól -, illetve akkor is ilyen összegű a fogyatékossági támogatás havonta, ha a súlyosan fogyatékos személynek nem hallási, vagy beszéd, hanem más fogyatékossága van és önkiszolgálási képessége nem hiányzik.

Emelet összeget, vagyis 43 342 forint jár abban az esetben, ha a súlyosan fogyatékos személynek nem hallási, vagy beszéd, hanem más fogyatékossága van, és önkiszolgálási képessége hiányzik, vagy halmozottan fogyatékos. Az összeg évente változik, a nyugellátások évenkénti rendszeres emelésére vonatkozó szabályai szerint.

Kiknek jár a támogatás?

A Magyar Államkincstár honlapján találhatóak az információk, amelyek alapján mindenki eldöntheti, hogy tudja-e igényelni a támogatást vagy sem

„Fogyatékossági támogatásra az a 18. életévét betöltött súlyosan fogyatékos, az ellátás igénylésének időpontjában Magyarországon élő magyar állampolgár, huzamos tartózkodási jogosultsággal rendelkező személy, továbbá a magyar hatóság által menekültként, illetve hontalanként elismert személy jogosult”

– olvasható a Magyar Államkincstár honlapján.

Így igényelhető a támogatást

A fogyatékossági támogatás iránti kérelmet „Kérelem fogyatékossági támogatás megállapítására” nevű nyomtatványon lehet előterjeszteni. Fontos, hogy a kérelemhez mellékelni kell a kérelmező háziorvosa által kiállított bentlakásos szociális intézményben élő kérelmező esetén az intézmény orvosa - által kiállított orvosi beutalót, valamint a fogyatékosságot igazoló orvosi dokumentációt.

Ha valaki személyesen szeretné benyújtani a papírokat, akkor azt is megteheti a bejelentett lakóhely, tartózkodási hely szerint illetékes fővárosi és vármegyei kormányhivatal családtámogatási osztályának ügyfélszolgálatán. Ebben az esetben még szüksége lesz a személyazonosságát igazoló hatósági igazolványra. Postai úton történő benyújtás esetén a dokumentumok mindkét oldaláról szükséges másolat. A fővárosi/vármegyei Kormányhivatal megvizsgálja a kérelmező által benyújtott dokumentumokat, és elküldi a Rehabilitációs Ellátási és Szakértői Osztálya felé. Itt megvizsgálják, a kérelmező jogosult-e a támogatásra, ha a kérelmező által benyújtott a dokumentumok alapján ezt nem lehet egyértelműen eldönteni, a Rehabilitációs Ellátási és Szakértői Osztálya a kérelmezőt megfelelő orvosi szakvizsgálatra utalja be.

 

(Kiemel képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock)

Újabb rekordot döntött meg Orbán Viktor. A miniszterelnök immáron (2024. október 21-én) 5259 napot töltött el összesen a miniszterelnöki székben.