Lejár a támogatás határideje, csaknem havi 200 ezer forinttól esik el, aki elmulasztja

Hamarosan lejár a határideje az állami albérlet-támogatás igénylésének, a havi 186 760 forintos támogatás csak év végéig érhető el.

2024. október 8., 15:24

Szerző:

A 168.hu is hírt adott róla, hogy áprilisban indult a kormány 200 milliárd forintos keretösszegű, 30 év alattiak elhelyezkedését segítő Ifjúsági Garancia Plusz programja, melynek részeként lehetőség van albérlet-támogatást is igénybe venni. A program azonban a végéhez közeledik, alig néhány hónapig vehető már csak igénybe a havi 186 760 forintos támogatás.

A támogatás feltételekhez kötött

Az állami albérlet-támogatás igénylésének egyik feltétele, hogy a pályázónak legalább egy hónapja regisztrált álláskeresőnek kell lennie, vagyis szerepelnie kell az álláskeresők nyilvántartásában. Ezen túl fontos kitétel az is, hogy a munkaszerződés és a bérleti szerződés megkötésének napjáig be kell nyújtani a támogatási kérelmet.

Ennek értelmében, aki már munkába állt, de még nem kötött bérleti szerződést, az már nem jogosult a támogatásra.

A pályázó álláskeresőnek legalább hat hónapra szóló, heti 20 órás foglalkoztatási szerződéssel kell rendelkeznie, és a munkavégzés helyének legalább 60 kilométerre kell lennie a lakóhelyétől. Emellett a havi bruttó fizetése nem haladhatja meg a 700 ezer forintot.

Noha az igányelhető maximális összeg elérheti akár a havi 186 760 forintos összeget is, ha az albérleti díj kevesebb ennél, akkor csak a bérleti szerződésben szereplő összeget kapja meg a pályázó. 

Így igényelhető a támogatás

A támogatási kérelmet egy űrlap kitöltésével lehet benyújtani, amely a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) honlapján érhető el. Nagyon fontos, hogy a sikeres pályázat érdekében a kitöltött dokumentumot a munkába állás napjáig be kell nyújtani a munkavégzés helye szerinti járási hivatalhoz.

A kérelemhez kötelezően mellékelni kell a megkötött bérleti szerződést és a munkaszerződést is. Ez utóbbi a pályázat benyújtását követően még tíz napig pótolható.

Az albérlet-támogatás összegét két részletben utalják ki azoknak a nyertes pályázóknak, akik jogosultak az állam által nyújtott pénzbeli segítségre. Az első részlet, ami az elnyert összeg 50 százaléka, a támogatási szerződés aláírása után legkésőbb 5 munkanapon belül megérkezik a bankszámlára. A második részletet a támogatás második felére vonatkozó elszámolás benyújtása után fizetik ki.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)