Orbánék megtalálták a növekedés kulcsát: 181 milliárd forintot adnak a magyar vállalkozásoknak

A kormány egy magyar vállalkozásoknak szánt támogatási programmal rúgná be a gazdaság motorját.

2024. október 8., 10:19

Szerző:

Korábban a 168.hu is többször beszámolt róla, hogy a magyar gazdaság nem éppen úgy teljesít, ahogyan azt a döntéshozók elvárják tőle. Éppen ezért a kormány 181 milliárd forintos keretösszegű támogatási programot indít a magyar kis- és középvállalkozásoknak. A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) Pluszban elérhető összegre idén és jövőre lehet majd pályázni – közölte Bódis László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára kedden a TV2 Mokka című műsorában. Kifejtette, ez az elmúlt évek legjelentősebb kkv szektort érintő innovációs pályázata. A programon belül 106 milliárd forintos keretösszeggel meghirdetett pályázat termékfejlesztésre fókuszál. 

A pályázati feltételek között szerepel, hogy a pályázónak legalább 12 dolgozót kell foglalkoztatnia, és legalább 300 millió forintos árbevétellel kell rendelkeznie. Ezen felül a fejlesztés végére új technológiát, terméket vagy szolgáltatást kell létrehozni, amelyet szabadalommal védenek, és a fejlesztést követő években árbevételt kell elérni vele. 

Bódis László a műsorban kitért arra is, hogy a kormány adatai szerint összesen 16 ezer olyan kis- és középvállalkozás működik Magyarországon, amelyek foglalkoznak exporttal, ezeknek az egyharmada, 5-6 ezer cég innovatív jelenleg. A kabinet ezért azt a célt tűzte ki, hogy minden második vállalkozás hajtson végre innovációs fejlesztést 2030-ig, amivel a magyar vállalati szektor hatékonyságát, a béreket, és a GDP-t is jelentősen növelhetnék. 

Ráférne a gazdaságra a lendület

Utóbbira márpedig szükség is lenne, hiszen a napokban írtunk arról, hogy a Magyar Nemzeti Bank még lejjebb vitte a 2024-es és a 2025-ös gazdasági növekedésre adott prognózisát. Matolcsy Györgyék várakozása szerint a bruttó hazai termék, azaz a GDP alig 1-1,8 százalékkal nőhet, ami nagyon messze van a kormány eredeti 4 százalékos és jelenleg érvényes 2 százalékos növekedési előrejelzésétől is.

Ami viszont igazán érdekes, hogy mindeközben a kabinet 2025-ben 3-5 százalék körüli növekedést szeretne „kipréselni vagy kiszuszakolni” valahogy a magyar gazdaságból, amiről Orbán Viktor miniszterelnök a kötcsei fideszes pikniken beszélt. Ezzel szemben az MNB a korábbi 3,5-4,5 százalékos sávból 2,7-3,7 százalékra vette vissza a 2025-ös GDP-növekedési előrejelzését. 

(Kiemelt képünkön Orbán Viktor miniszterelnök. Forrás: Attila KISBENEDEK / AFP)