Fenyegetéssel oldaná meg az OMSZ az orvosi ügyeletet

A  másodállási engedély visszavonásával fenyegeti a mentősöket az OMSZ, ha nem lesz elég jelentkező az orvosi ügyelet ellátására. 

2024. január 21., 19:57

Szerző:

Azonnali hatállyal megvonná a Mentőszolgálat Főigazgatója a másodállásokra vonatkozó engedélyeket, ha az orvosi ügyeleti rendszerhez csatlakozó megyékben nem jelentkezik elég mentőorvos, vagy mentőtiszt a feladatokra. Egy az RTL Híradó birtokába került levél szerint több mentőállomásról alig vagy egyáltalán nem jelentkeztek az orvosi ügyeletből adódó többletfeladatra. Egy mentődolgozó szerint szinte mindenkinek van másodállása, mert olyan alacsony a fizetésük. A Mentődolgozók Szövetségének elnöke tiltakozik a fenyegető hangnem miatt. A Mentőszolgálat eddig nem reagált.

A levél szerint a főigazgató egyértelművé tette, hogy amennyiben nem lesz elég jelentkező a régióban az ügyeleti orvosi/mentőtiszti működtetéshez, akkor a másodállásokra vonatkozó engedélyeket azonnali hatállyal visszavonják. A Magyar Orvosi Kamara Háziorvosi Csoportjának vezetője szerint az új ügyeleti rendszer nem vonzó a háziorvosok számára. Ahogy arról beszámoltunk, az országos egészségügyi rendszer átalakítása érinti a háziorvosi ügyeleti rendszert is, így február 1-jétől Pomázon is megszüntetik a háziorvosi ügyeletet, amely a település mellett ellátja a térség (Pilisborosjenő, Üröm, Budakalász, Csobánka és Pilisszentkereszt) lakosságát is. 

Fenyegetéssel bírnák rá a háziorvosokat is az orvosi ügyeleti rendszer ellátására 

A Népszava birtokába jutott levél szerint Érden a háziorvosokat azzal fenyegeti az OMSZ helyi telepének munkatársa, hogy amennyiben nem jelentkeznek ügyelni, úgy más megyébe lesznek vezényelhetők. Továbbá azt is kilátásba helyezi, hogy a feladatot negligálókat összeírják és a névsorukat „leadják.” Hogy pontosan hová és mi célból küldik az ügyeletre nem jelentkező háziorvosok névsorát, arra nem tér ki a levél aláírója a lap szerint.

Győrfi Pál korábban a FEOL-nak elmondta: jogszabály írja elő, hogy a háziorvosnak maximum havi 2 alkalommal részt kell venniük a háziorvosi ügyeletben. Eddig elvileg éjszaka is kellett volna ügyelniük, ezt a terhet vette le sok önkormányzat a háziorvosok válláról azzal, hogy külön orvosokat alkalmazott az ügyelet ellátására. Mostantól Fejérben sem kötelezettség az éjszakai ügyelet, viszont havonta kétszer délután 16-tól 22 óráig vagy pedig reggel 8 és 14 óráig ügyeletet kell vállalniuk. 

Az új orvosi ügyeletben a mentőtiszteknek is kéne halottvizsgálatot végezniük

Egy új jogszabály szerint ráadásul már nemcsak az orvosok, hanem – egy kötelezővé tett tanfolyam után – a mentőtisztek is végezhetnek halottvizsgálatot. Egy másik levélben az szerepel, hogy „akik a januári határidőig nem teljesítik a képzési kötelezettséget, attól megvonják a 24 órás engedélyt február 1-től.” Ez az engedély teszi lehetővé számukra, hogy a fennmaradó szabadidejükben másodállást vállaljanak – írja az RTL.  A Mentődolgozók Szövetsége szerint a Mentőszolgálat feladatai világosak. A szakszervezet elnöke azonban azt mondja, a január 5-én kiküldött levelek hangneme nem elfogadható. „Lássuk be, ez azért nem igazán motiváló erő a mentődolgozóknak, amikor valamilyen megszólítást kap a munkáltatójától, amiben őt fenyegetik, szankciót helyeznek kilátásba, zsarolják majdhogynem. Én azt gondolom, ez nem a megfelelő kommunikáció a munkáltató részéről” – mondta Lengyel Tibor, a szövetség elnöke.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége Facebook oldala)