Átalakuló ügyeleti rendszer – Ezentúl 40 kilométerre kell vinni a beteg gyereket Pest vármegyében

Pest vármegyében is átalakul a háziorvosi ügyeleti rendszer februártól. A több mint 50 ügyeleti pontból csak 11 marad, ahol egész éjjel lesz ellátás, gyermek háziorvosi ügyelet pedig mindössze 3 városban lesz. Pomázról például 40 kilométert kell utazniuk a szülőknek, ha éjjel orvoshoz akarják vinni a gyereküket.

2024. január 18., 08:51

Szerző:

42 ezer ember ellátásáért felelt eddig a pomázi háziorvosi ügyelet. Ide jöttek a környező településekről is, például Csobánkáról, Ürömről és Budakalászról. Februártól Pest vármegyében is átalakul a háziorvosi ügyeleti rendszer, azaz ez a lehetőség megszűnik – derül ki az RTL Híradó összeállításából. 

Jövő hónaptól, ha valakinek rendelési időn túl van szüksége orvosra, Szentendrére kell mennie. Gyermek háziorvosi ügyelet pedig Vácon lesz. Ami 40 kilométerre van.

Ez kocsival is nagyjából 40 perc, tömegközlekedéssel pedig több mint másfél óra. A polgármester szerint ez életszerűtlen.

„Egyszerűbb bemenni Budapestre és ott ellátást kérni egy kórházban.”

De az sincs sokkal közelebb. A Heim Pál Gyermekkórház például 30 kilométerre van. Az egész 1,3 milliós Pest megyében 3 városban lesz házi gyermekorvosi ügyelet: Vácon, Érden és Cegléden.

Az Országos Mentőszolgálat közlése szerint a járási központba is vihetik a gyerekeket, de ott felnőtt háziorvos tudja csak ellátni őket.

Pest megyében 51 felnőtt háziorvosi ügyeleti pontból mindössze 11 marad, ami éjjel is elérhető lesz.

Az orvosi kamara háziorvosi kollégiumának vezetője szerint nem csak ez a gond. Azt mondja, gyakori, hogy a sürgősségi ellátáshoz is az éppen ügyelő háziorvost küldik ki a mentőorvos helyett.

Az ügyeleti ellátás februártól Fejér megyében is megváltozik. Az átszervezésével kapcsolatban a mentőszolgálat megkeresésünkre azt írta: „az eddiginél jobb rendszert építenek”, vagyis február 1-től javulás lesz tapasztalható az ellátás színvonalában és a hozzáférésben is.

Mint arról korábban mi is beszámoltunk: a kamara felszámolásának apropójaként szolgáló új ügyeleti rendszert elsejétől Győr-Moson-Sopron vármegyében és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében indították be. Az új ügyeleti ellátás az Országos Mentőszolgálaton belül, külön egységekkel, gépjárművekkel, szakemberekkel és személyzettel működik.

 

(Kiemelt képünk illusztráció. Aline Morcillo / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)

Az elhíresült lombkoronasétány ügyét már az Európai Ügyészség vizsgálja, annak ellenére, hogy Magyarország nem tagja a szervezetnek. Az Integritás Hatóság 324 bejelentésből 40 esetben indított vizsgálatot, és 10 ügyet zárt le.