Beindult az új ügyeleti rendszer - az orvosok többsége tartózkodó

Két megyében is elindult az új ügyeleti rendszer, jelenleg 50 szerződéskötés van folyamatban. Az OMSZ szerint az orvosok többsége tartózkodó, miközben az ellátásban egyelőre nincsenek fennakadások, elsődleges szempont a betegek érdekeinek figyelembevétele. 

2023. március 2., 11:11

Szerző:

A kamara felszámolásának apropójaként szolgáló új ügyeleti rendszert elsejétől Győr-Moson-Sopron vármegyében és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében indították be. Az új ügyeleti ellátás az Országos Mentőszolgálaton belül, külön egységekkel, gépjárművekkel, szakemberekkel és személyzettel működik.

Az Országos Mentőszolgálat részéről az Index megkeresésére úgy nyilatkoztak, hogy jelenleg 40-50 szerződéskötés van folyamatban, de a többség a Magyar Orvosi Kamara elvárásainak megfelelően tartózkodik. Az ellátásban pillanatnyilag nincsenek fennakadások.

„Az új háziorvosi ügyeleti rendszer Győr-Moson-Sopron vármegyében és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében 2023. március 1-jén 16 órakor a betegbiztonságot garantálva és a betegek egységes ellátását szem előtt tartva kezdte meg működését” – válaszolta a portál kérdésére az OMSZ.

Mint hozzátették: „Sok orvos, valamint a mentőtisztek, ápolók és más szakdolgozók számára is a beteg érdeke a legfőbb szempont, így az új ügyeleti rendszer Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is biztonságos.”

A Magyar Orvosi Kamara körül kialakult feszültséget viszont nem kívánták kommentálni.

(Kiemelt kép: az Országos Mentőszolgálat megkülönböztető jelzést használó mentőautója halad a fővárosi Andrássy úton. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre)