OMSZ: nem vezetett eredményre a Kamara ügyeleti rendszer elleni „hergelése”

Nem vezetett eredményre a Magyar Orvosi Kamara (MOK) ügyeleti rendszer miatti „hergelése” – közölte az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) csütörtökön az MTI-vel.

2024. január 18., 19:45

Szerző:

A közleményben azt írták: gyakorlatilag megbukott MOK ügyeleti szerződések aláírása ellen lázító, kizárólag politikai hangulatkeltésre alkalmas akciója, melynek keretében 2023 tavaszán arra bíztatták az orvosokat, hogy alakítsanak pertársaságokat és támadják meg a kötelező ügyelet elrendeléséről szóló határozatot. A Szegedi Törvényszék már a harmadik ügyben hozott azonosan rendelkező – jogerős – ítéletet, és végzésében elutasította a pert indító háziorvosok keresetét – emelte ki a mentőszolgálat.

A háziorvosnak kötelessége részt venni az ügyeleti ellátásban

A törvényszék töretlen álláspontja, hogy a háziorvosnak kötelessége részt venni az ügyeleti ellátásban, szerződéskötési kötelezettsége egyenesen következik a jogszabályból. Az ítélet hatszámjegyű perköltség megfizetésére is kötelezte az érintett háziorvosokat – jelezték. Az új alapellátási ügyeleti rendszer az ahhoz már csatlakozott vármegyékben a lakosság megelégedettségére működik - áll a mentőszolgálat közleményében.

Győrfi Pál a FEOL-nak elmondta: jogszabály írja elő, hogy a háziorvosnak maximum havi 2 alkalommal részt kell venniük a háziorvosi ügyeletben. Eddig elvileg éjszaka is kellett volna ügyelniük, ezt a terhet vette le sok önkormányzat a háziorvosok válláról azzal, hogy külön orvosokat alkalmazott az ügyelet ellátására. Mostantól Fejérben sem kötelezettség az éjszakai ügyelet, viszont havonta kétszer délután 16-tól 22 óráig vagy pedig reggel 8 és 14 óráig ügyeletet kell vállalniuk.

Megváltozik az ügyelet februártól Fejérben is 

Délután 16 és 22 óra között és hétvégén reggel 8 és délután 14 óra között háziorvosi ügyelet áll rendelkezésre a vármegye hét pontján: Bicske, Enying, Dunaújváros, Mór, Sárbogárd, Székesfehérvár és Velence területén. Este 22 óra után pedig az Országos Mentőszolgálat veszi át a sürgősségi ellátást. Továbbra is lesz két telephely, ahová akár éjszaka is be lehet menni, ha a betegnek erre van szüksége: Székesfehérváron és Dunaújvárosban. 

Pest vármegyében is átalakul a háziorvosi ügyeleti rendszer

Ahogy arról beszámoltunk, a több mint 50 ügyeleti pontból csak 11 marad, ahol egész éjjel lesz ellátás, gyermek háziorvosi ügyelet pedig mindössze 3 városban lesz. Pomázról például 40 kilométert kell utazniuk a szülőknek, ha éjjel orvoshoz akarják vinni a gyereküket.  42 ezer ember ellátásáért felelt eddig a pomázi háziorvosi ügyelet. Ide jöttek a környező településekről is, például Csobánkáról, Ürömről és Budakalászról. Februártól Pest vármegyében is átalakul a háziorvosi ügyeleti rendszer, azaz ez a lehetőség megszűnik – derül ki az RTL Híradó összeállításából.

Jövő hónaptól, ha valakinek rendelési időn túl van szüksége orvosra, Szentendrére kell mennie. Gyermek háziorvosi ügyelet pedig Vácon lesz. Ami 40 kilométerre van. Ez kocsival is nagyjából 40 perc, tömegközlekedéssel pedig több mint másfél óra. A polgármester szerint ez életszerűtlen. „Egyszerűbb bemenni Budapestre és ott ellátást kérni egy kórházban.” De az sincs sokkal közelebb. A Heim Pál Gyermekkórház például 30 kilométerre van. Az egész 1,3 milliós Pest megyében 3 városban lesz házi gyermekorvosi ügyelet: Vácon, Érden és Cegléden.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

10:17

A nyudíjasok száma évről évre növekszik, ahogy a várható élettartam is, és egyre kevesebb az olyan aktív korú dolgozó, aki az időseknek nyújtott ellátásra fordítandó összeget kitermeli. Éppen ezért a jelenlegi nyugdíjrendszer fenntarthatatlan, több országban vezetnek be olyan intézkedéseket, amelyek a nyugdíj részleges megadóztatásával járnak.

Ahogy a tetőzés elhagyta Budapestet, a védekezés fókusza a Duna főváros alatti szakaszára, délre helyeződött át – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az állami tévében az árvíz kapcsán.