Készüljünk: sok dolog lesz más februártól

A kampányidőszakban SZÉP-kártyával is vásárolhatunk árstoppos csirkefarhátat.

2022. január 30., 11:15

Szerző:

Közeledik az áprilisi országgyűlési választás, ezért a kormány beindította a kampánygépezetét, és majdnem az összes létező lehetőséggel éltek, amivel egy picit is jobbá, mássá tehetik a magyar ember életét. Ezen lehetőségek többsége pedig februártól lép érvénybe.

Kampány, kampány, kampány

Áder János január 11-én írta ki a választások időpontját, ezzel együtt pedig azt is, hogy mikortól kezdődik hivatalosan a kampányidőszak. A Magyar Közlöny szerint 2022. február 12-től április 3-án 19:00 tart. Ezelőtt viszont minden választópolgárt értesítenek az országgyűlési választásról és népszavazásról értesítő formájában. Ezeket legkésőbb február 11-éig postázzák, és január 31-től kezdik ezek kiküldését.

Míg a kampány hivatalosan 12-én kezdődik, addig már az ellenzék és a kormány is aktívan kampányol. Egyre több helyen jelennek meg a pártok plakátjai, még Orbán Viktor is elkezdett kampányolni, egy lángosozás részeként, pedig azt mondta, hogy a kampányidőszak előtt nem fog ilyeneket csinálni. Az ellenzék közben elkezdett a miniszterelnöki vita témájával foglalkozni, de a miniszterelnök eddig nem adott konkrét választ Márki-Zay felhívására, az ellenzék miniszterelnök jelöltje addig kihívta egy másik vetélytársát, Lázár Jánost.

Árstop, alias olcsóbb a magyar háztartás alapja: a csirkefarhát

Az elmúlt egy év alatt átlagosan 32,8 százalékkal nőtt az élelmiszerek világpiaci ára, ami évtizedes csúcsot jelent. Ezért a kormány úgy látta, hogy drágák az alapvető élelmiszerek, és azok árát befagyasztották a tavaly október 15-i árukra. És mi számít alapvető élelmiszernek? Pontosan hat élelmiszer:

  • cukor,
  • liszt,
  • étolaj,
  • sertéscomb,
  • csirkemell
  • 2,8 százalékos tehéntej.
De persze a legfontosabb: a csirkefarhát.

A csirkefarhát árstopjáról még Gulyás Gergely beszélt, amit hamar felkapott a média, az ellenzék, de a köznyelvben is ez lett az élelmiszer-árstop sztárja. Míg egyes üzletek így is ár alatt adják az árstoppos termékeket, addig egyes kisebb üzletek kimondottan bojkottálják a kezdeményezést, ugyanis nem hogy nem nyereséggel, hanem veszteséggel kell árusítaniuk ezt a hat élemiszert. Az üzletek reakcióiról egy korábbi cikkünkben írtunk. Az árstop annyira a kampány része, hogy egy erről szóló táblát minden üzletnek ki kell tennie, amit amúgy hibásan töltöttek fel.

Ne nyaralj a SZÉP-kártyáddal, csirkefarhátat vegyél belőle!

A kormány egy másik „mentőöve”, hogy feburár 1-től május végéig lehet hideg élelmiszert vásárolni a SZÉP-kártyák alszámlájáról. Ezt a kormány még tavaly év végén jelentette be, Orbán pedig karácsony előtt beszélt róla. Amíg az ötlet nem rossz, addig több helyen lehetett olvasni beszámolókat, hogy egyesek ezt már régóta csinálják, és van ahol nem csak hideg élelmiszert tudnak vásárolni belőle.

Viszont ennek az ötletnek van egy vesztese, ez pedig a turizmus. Ugyanis a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke szerint az új rendelet miatt csökkenhet a SZÉP-kártyával fizető turisták száma, ami jelentős bevéltel-kiesést jelenthet.

 

(Kiemelt képünk forrása: Varga Judit Facebook)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.