Így állnak ellen a boltok Orbánnak

Multitól a kisboltig, sokaknak nem tetszik az árstop ötlete.

2022. január 30., 10:35

Szerző:

Orbán Viktor miniszterelnök január 12-én tett rendkívüli bejelentést, amelyben bejelentette, hogy hat alapvető élelmiszer (tej, liszt, étolaj, cukor, sertéscomb, csirkemell) árát február elsejétől befagyasztja a kormány. A rendelet értelmében a tavaly október 15-ei árak szintjén maximalizálták az érintett termékek árát, ami így minden bolt esetében eltérő összeget jelent. Az is kiderült nem sokkal később, hogy egy hetedik termék is csatlakozik a hatósági áras sorba, ami nem más volt, mint a csirke far-hát.

És hogyha az elszálló infláció nem lenne elég teher a boltoknak, Rogán Antal kommunikációs csapata még azt is kitalálta, hogy az egyes kereskedelmi egységeknek a kormány bőkezűségét hangsúlyozó táblákat kell kiraknia. Ezeknek a terve azonban nem sült el túl jól: tele volt helyesírási hibákkal, betűk maradtak ki.

A rendeletben természetesen szerepel az is, hogy az érintett termékeket kötelező készleten tartani. A kisboltok és a multinacionális vállalatoknak sem tetszett a kormány hatósági árról szóló döntése, ezért többen alternatív javaslatok kidolgozásába, vagy egyszerűen tiltakozásba kezdtek.

Emblematikus példája ennek a pécsi kisbolt, ahol „Ne vásároljanak a diktatúra termékeiből!” feliratú tábla fogadja a vásárlókat.

A Kodály Delikátesz tulajdonosának elmondása szerint a kormány által meghatározott fogyasztói árak hatalmas terhet rónak vállalkozásokra. „A beszerzési ár jóval magasabb, mint az eladási ár, tehát arra kényszerít a rendelet, hogy ráfizetéssel értékesítsünk” – írják Facebook-oldalukon. A boltban pedig nem csak a kérést olvashatják el a vevők, hanem a konkrét beszerzési és eladási árakat is.

Így az ő esetükben a kristálycukrot 299 forintért veszik, de 261 forintért kell adniuk. Egy kiló liszt a boltnak 214 forintba kerül, de 203 forintért kell adniuk. Az étolajat minimálisan drágábban adhatják, de az általános, bevett haszonkulcsot nyilván itt sem tudják alkalmazni, azt 678 forintért veszik és 713 forintért adhatják, a 2,8%-os tejnél egy forint az eltérés, 267 forintért veszik, 268 forintért adják, ahogyan a csirkemellnél is minimális a különbség: 1593 forintért jutnak hozzá egy kilóhoz, amit 1600 forintért árulhatnak kilónként.

A Lidl pedig alternatív módot dolgozott ki, megelőzendő hatósági áras termékek hiányának kialakulását: mennyiségi korlátozást vezetnek be februártól az élelmiszerárstop hatálya alá tartozó tartós élelmiszerekre. A Pénzcentrum szerint a maximálisan vásárolható mennyiség, vásárlásonként a következő lesz:

  • kristálycukor: 10 kg
  • búza-finomliszt: 10 kg
  • UHT tej: 12 liter
  • Napraforgó-étolaj: 10 liter

 

(Kiemelt kép: kormany.hu)