Rendkívüli bejelentést tett Orbán Viktor: hat alapélelmiszer árát maximálta a kormány

A szerdai kormányülésen döntöttek.

2022. január 12., 17:32

Szerző:

Élelmiszerárstopot hirdetett a miniszterelnök. Szerdai ülésén a kormány úgy döntött, hogy február elsejétől hat élelmiszer árát nem szabad növelni, sőt vissza kell vinni a 2021 október 10-i szintre.

Ezek a cukor, a liszt, az étolaj, a sertéscomb, a csirkemell és a 2,8 százalékos tehéntej.

Az elmúlt egy év alatt átlagosan 32,8 százalékkal nőtt az élelmiszerek világpiaci ára, ami évtizedes csúcsot jelent. Az okok összetettek: a koronavírus-járvány, az energiaválság, az időjárási szélsőségek és a klímaváltozás is szerepet játszik ebben. Az élelmiszer-áremelkedés idővel a nemzetgazdasági szintekre is begyűrűzik, Magyarországon 2022-ben még nagyobb áremelkedés várható – írja a Telex

A kormány korábban még azt mondta, hogy „figyelemmel kíséri” azt a Szerbiában már bevezetett intézkedést, amely néhány alapvető élelmiszer árát limitálta. A Telexnek az élelmiszerkereskedelmi szakmából az alapvető élelmiszerek árának befagyasztására korábban azt mondták, ha ársapkát vezet be a kormány, azzal éppen a magyar tulajdonú, kisebb boltokat üzemeltető vállalkozókat hozza nehezebb helyzetbe, hiszen a kisboltokban jellemzően magasabb az ár, mint a nagy diszkontokban. Emellett az üzemanyaggal szemben, az élelmiszerek sokkal kevésbé homogén termékek, rengeteg áru esetében nehezebb meghatározni, hogy alapvető élelmiszer vagy nem.

Eközben vannak persze olyan szempontok is, amelyek miatt akár reális is lehet a bevezetés: hiszen jön a választás, és a Fidesz „megvédjük a családok pénztárcáját” üzemmódba kapcsolt. Emellett az élelmiszereknél az energia, a takarmány és a munkabérek emelkedése miatt valóban nagyon erős árnyomás lehet a közeljövőben. 

(Kiemelt kép: Orbán Viktor)