A csirkefarhát árát is rögzítik, ezt jelentette be Gulyás Gergely

Gulyás Gergely egyúttal azt is bejelentette, hogy szárnyal a magyar gazdaság. 

2022. január 13., 12:27

Szerző:

Magyarországon a rendszerváltás óta soha nem látott gazdasági növekedés éve volt a tavalyi, 2021-es év. A gazdasági adatok kifejezetten biztatóak, a novemberi és a decemberi adatok pedig még a vártál is jobbnak mutatkoztak – emelte ki a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely. 

Gulyás Gergely tájékoztatása szerint

6,5-7 százalék közötti tartományban lesz a 2021-es gazdasági növekedés,

ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a pontos adatokra még várni kell. Gulyás kiemelte, hogy mindezt annak ellenére sikerült elérnie a kormánynak és a magyar gazdaságnak, hogy egy korlátozásokkal teli, rendkívül nehéz év áll az emberek mögött, majd hozzáfűzte, hogy

a gazdasági növekedés egyébként nem az autóiparnak köszönhető, ugyanis a globális chiphiány negatív hatással volt az autóiparra. Így a magyar gazdaság nem csak és kizárólag az autóiparon nyugszik.

„Hiszen azt látjuk, hogy az utolsó három hónapban az adatok nemhogy nem voltak kiemelkedőek, de visszaesés is volt. Tehát a magyar gazdaság az autóipar nélkül is ilyen magas gazdasági növekedést tudott elérni 2021-ben” – emelte ki Gulyás Gergely, aki ezt követően kitért az emelkedő energiaárakra is.

A kormány, mint a nép harcos lovagja 

Gulyás szerint ezek az árnövekedések egész Európában hatalmas gondokat okoznka, ugyanis egy inflációs-spirált alakítottak ki. Ennek fényében „a kormány feladatául tűzte ki az egyre növekvő infláció megállítását”, ezt a harcot pedig az áremeléssel való küzdelemmel kívánja megvívni.

A szerdai kormányülésen Gulyás szerint fontos döntés született – melynek alapjául a szerb minta szolgát – és maximálták a fontos élelmiszerek árát. Ahogy arról már tegnap beszámoltunk, az élelmiszerár-stop értelmében február elsejétől hat élelmiszer árát nem szabad növelni, sőt vissza kell vinni a 2021 október 10-i szintre. Ezek az élelmiszerek a cukor, a liszt, az étolaj, a sertéscomb, a csirkemell és a 2,8 százalékos tehéntej.

Ezeken felül a csirkefarhát árát is maximálják.

További kiemelte, hogy önmagában a rezsicsökkentés fenntartása a jelenlegi piaci árak mellett egy átlagos háztartás számára egy évben félmillió forint könnyebbséget jelent, illetve a benzin árának szabályozása is bevált. Megváltást pedig a kamatstop is hozhat Gulyás szerint. 

A boltok nem győzhetnek

Gulyás Gergely arra a kérdésre is kitért, hogy mi lehet a megoldás abban az esetben, ha az élelmiszerár-stop bevezetése miatt profittól esnek el az áruházak és ezt esetleg más termékek árának növelésével – amik ugyan úgy elengedhetetlen termékek lehetnek a mindennapok során – igyekeznének pótolni.

Gulyás Gergely úgy véli, amennyiben a boltok nem vállalnak szolidalitást embertársaikkal szemben és nem mondanak le – a pár élelmiszer által termelt – profitról, akkor

a kormány további árszabályozási eszközökhöz fog folyamodni. 

Ehhez pedig a jogi keretek is biztosítva vannak, a kormány pedig a továbbiakban figyelemmel fogja Gulyás Gergely szerint kísérni az árak esetleges növekedését.

Hír a választásról

A kormány tárgyalt az országgyűlési választás és a népszavazás ügyében is. A választás ügyében nem a belügyminisztérium, hanem a Nemzeti Választási Iroda felel majd, a kormány csak a forrást biztosítja. A népszavazás pedig egy időben lesz megtartva a választással. 

„Üdvözöljük, hogy a népszavazás egy időben lesz a választásokkal, amivel ezzel 7 milliárd forintot spórol meg az ország” 

– jelentette be Gulyás Gergely. 

Szentkirályi Alexandra pedig beszámolt arról is, hogy az 5000 lakosszám alatti önkomrányzatok számára a kormány biztosítnai fogja a szükséges forrásokat ahhoz, hogy a polgármesterek az illetmény, illetve költségvetési emelését meg tudják oldani a kisebb településeken is. 

(Kiemelt képünk illusztráció. MTI/Máthé Zoltán)

15:10

A főváros mellett Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron vármegye fejt ki kiemelkedő gazdasági teljesítményt és esélyük lehet, hogy Budapesthez képest önálló gazdasági profillal rendelkező vármegyék legyenek – mondta a területfejlesztési miniszter Komárom-Esztergom vármegye gazdasági évnyitóján csütörtökön, Naszályon.

14:06

Szombattól az északi szakaszon, a Göncz Árpád városközpont és Újpest-központ között a hétvégéken is jár a 3-as metró, míg a Göncz Árpád városközpont és Kőbánya-Kispest között pótlóbuszok közlekednek – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) csütörtökön az MTI-vel. A felújítás várhatóan májusban fejeződik be.