3+1 tünet, ami biztosan tüdőrákra utal

A tüdőrák az egyik leggyakoribb rákos megbetegedés hazánkban. Vannak azonban olyan korai tünetei, amiket ha észreveszünk, jelentősen növelhetjük a gyógyulás esélyét.

2024. szeptember 3., 12:33

Szerző:

A tüdőrák magyarországi előfordulási és halálozási adatai közismerten igen kedvezőtlenek, ám egyre több ismeretünk van a betegségről, annak típusairól, okairól, és a megelőzés lehetséges módjairól – számolt be az Egészségkalauz. A cikk két sokkoló statisztikai adatot is felsorol: a tüdőrákban szenvedő nem dohányzó betegek hozzávetőleg 17 százalékánál azért alakul ki a kór, mert gyermekkorukban dohányfüstnek voltak kitéve. A budapesti óvodásoknak pedig több, mint 29 százaléka passzív dohányos. 

A veszélyeztetettek köre tehát viszonylag jól leírható, számukra mindenképpen ajánlott a rendszeres szűrés, amellyel kimutatható a betegség már a kezdeti fázisban is. De mégis milyen tünetekre kell odafigyelnünk? Nos, a tüdőrák tünete lehet újonnan jelentkező

  • köhögés,
  • véres köpet a köhögés után,
  • légszomj,
  • mellkasi fájdalom.

Később azonban – vagyis a betegség előrehaladtával más tünetek is jelentkezhetnek, mint például a fogyás, fáradtság, az elhúzódó tüdőgyulladás, fájdalom a test más részeiben, vérszegénység. 

Fontos, hogy amennyiben ezen tünetek bármelyike előfordul, úgy haladéktalanul forduljunk orvoshoz. Az egészségügyi portál ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy általában a háziorvoshoz kerülnek a tüdőrákra utaló tünetekkel a betegek, és gyanú esetén ő utalja őket szakorvoshoz. Itt aztán további vizsgálatokkal állapítják meg, hogy az adott beteg esetében tüdőrákról van-e szó. 

Ez a tüdőrák legfőbb kiváltója

S hogy mi a tüdőrák legfőbb okozója ma Magyarországon? A dohányzás. Ezért a tüdőrák elleni harc egyik legfontosabb és leghatékonyabb eszköze a dohányzásról való leszokás. A dohányosok nagy része már túl van néhány sikertelen leszokáson, és emiatt lehet, hogy kisebb meggyőződéssel határozzák el magukat egy újabb kísérletre. Holott azoknak, akik sikerrel letették a cigarettát, a nagy többségük csak többszöri nekifutásra jutott el a leszokásig.

A környezet – rokonok, barátok, kollégák – támogatásának, ösztönzésének különösen nagy szerepe lehet a leszokás sikerességében, de abban is, hogy a veszélyeztetett csoportokba tartozó ismerősüket meggyőzzék a rendszeres szűrés szükségességéről.