Egyre jobban terjed a szamárköhögés: úton az újabb pandémia?

Minden megyében regisztráltak már szamárköhögés okozta megbetegedést Magyarországon, így életbe léptek bizonyos járványügyi intézkedések.

2024. augusztus 21., 15:28

Szerző:

Magyarországon más európai országokhoz hasonlóan 2024-ben megemelkedett a szamárköhögéses megbetegedések száma, ami részben annak is köszönhető, hogy egyre több, akut köhögéses tüneteket produkáló betegtől kerül minta a laboratóriumokba, a betegség gyanúját pedig bejelentik a nyilvántartásba – mondta Galgóczi Ágnes az InfoRádiónak. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ Járványügyi főosztályvezetőjének tájékoztatása szerint

2024-ben 298 szamárköhögés-gyanús megbetegedést jelentettek be a járványügyi nyilvántartásba, és ebből 119 esetben igazolódott laboratóriumilag is a szamárköhögés diagnózisa.

Országszerte minden megyében regisztrálták a betegségeket. Korcsoportos bontás szerint az egy év alattiak a legjobban érintettek, akik életkoruknál fogva oltatlanok vagy részlegesen oltottak.

Így ismerhető fel a szamárköhögés

Korábban megírtuk, hogy a szamárköhögés egy bakteriális fertőzés által okozott súlyos légúti megbetegedés, ami a megfázáshoz hasonló, enyhe felső légúti tünetekkel (orrfolyással, orrdugulással, tüsszögéssel, enyhe köhögéssel, esetleg hőemelkedéssel) kezdődik. Ezek az általános tünetek természetesen még nem jelentik azt, hogy szamárköhögésünk van, és általában ritkán kerül sor a diagnózis felállítására ebben a korai szakaszban. Ha azonban ismert pertussisban szenvedő személy van vagy volt a környezetünkben, akkor javasolt minél hamarabb orvoshoz fordulni.

Nagyjából két héttel később a hurutos tünetek enyhülnek, és kezdetét veszi a betegség következő szakasza, amelyben a szamárköhögésre jellemző heves és kontrollálhatatlan rohamokkal járó, akár percekig tartó köhögés dominál.

A köhögés rendkívüli módon megterheli a szervezetet, fokozott nyákképződéssel, hányással, valamint légzési nehézségekkel is járhat. A rohamok végén sokszor húzó, éles hangú belégzés hallható, amit a részlegesen beszűkült légutak okoznak. Ezek a tünetek akár egy hónapig is elhúzódhatnak, mire a betegség harmadik szakaszába lép a beteg, amit már a rohamok gyakoriságának és intenzitásának fokozatos csökkenése jellemez. Tehát hosszan elhúzódó betegségről van szó, amit nem véletlenül neveznek Kínában 100 napos köhögésnek.

Járványügyi intézkedések a szamárköhögés kapcsán

Galgóczi Ágnes a beszélgetés során kifejtette, természetesen a szamárköhögés vonatkozásában vannak járványügyi intézkedések. Ellenőrzik, hogy megtörténik-e a bejelentés, és ha igazolódik a diagnózis, akkor kontaktkutatást is kell végezni. Bizonyos esetekben fel kell mérni a kontaktok oltottsági helyzetét, illetve járványügyi megfigyelésre van szükség. Hozzátette ugyanakkor, hogy ezek egyedi járványügyi intézkedések, amelyet a helyi népegészségügyi hatóságok minden egyes bejelentett esetnél elvégeznek.

Országos szintű intézkedésre nincs szükség.

Végül felidézte, hogy Magyarországra a napokban tízezer adag szamárköhögés komponenst is tartalmazó védőoltás, illetve oltóanyag érkezett, ez emlékeztető vakcinázásra alkalmas. A védőoltást jelenleg az újszülöttek védelme érdekében a harmadik trimeszterben lévő várandósoknak, valamint azoknak ajánlják, akik szoros kapcsolatba lépnek az újszülöttekkel, csecsemőkkel.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: JillWellington / Pixabay)