Nagy a baj: fogyóban a szamárköhögés elleni vakcina

Már minden megyéből jelentettek szamárköhögéses esetet. 

2024. augusztus 8., 10:36

Szerző:

Legalábbis ez derül ki a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) legfrissebb adataiból, melynek tanúsága szerint eddig összesen 90 igazoltan szamárköhögéses esetet találtak. 

Két baba meghalt

A betek jellemzően kisgyermekek, júliusban két csecsemő bele is halt a szövődményekbe. Mindkét babát az otthonukból szállították kórházba, még egyikük sem kapott oltást. Az oltatlan újszülöttekre egyébként a legnagyobb kockázatot a velük találkozó és az ellátásukban részt vevő családtagok jelentik, akik saját maguk is hordozhatják a baktériumot.

Ezt kérik a szülőktől 

Az NNGYK éppen ezért azt kéri, hogy a szülést követő első 6-8 hétben ne menjenek vendégségbe az újszülöttel, kerüljék a zsúfolt helyeket, korlátozzák az újszülöttet látogatók fogadását. Az újszülött immunrendszere még részben védtelen a környezeti hatásokkal és fertőzésekkel szemben. 

Újraoltás

Galgóczi Ágnes, az NNGYK járványügyi főosztályának vezetője a szamárköhögés kapcsán arról beszélt, hogy a kötelező védőoltási programnak hála, ma már nagyjából 99,9 százalékos az átoltottság. Viszont ez nem jelenti azt, hogy a betegség teljesen eltűnt, 3-5 évente kialakulhatnak kisebb járványok – írja a 24.hu a HVG cikke alapján. NNGYK éppen ezért azt javasolja a várandós anyukáknak, hogy adassák be maguknak a szamárköhögés elleni emlékeztető oltást a várandósság harmadik trimeszterében, mert az az újszülöttet is védi. Továbbá azt mondják, hogy a csecsemővel egy háztartásban élő családtagok és a csecsemő gondozásában részt vevők számára is javasolt a védőoltás.

Fogyóban a vakcina

Az NNGYK ugyanakkor elismerte, hogy nagy érdeklődésre való tekintettel, az eddigi szamárköhögés elleni vakcinakészlet már majdnem elfogyott. Emiatt a napokban elképzhelhető, hogy nehezebb lesz hozzájutni, ez viszont hamarosan megváltozik. 

A hétvégén várható egy újabb nagyobb szállítmány, ami a jövő hét elejétől már a patikákban lesz, addig egy kis türelmet kérünk azoktól, akik szeretnék magukat beoltatni

– mondta. Galgóczi Ágnes.

(Kiemelt képünk illusztrácó, Fotó: Freepik)