Itt a legfontosabb reggeli szabály: ezeket az ételeket ne egye éhgyomorra!

Úgy tartják, hogy a reggeli az egyik legfontosabb étkezés, avagy úgy kéne reggelizni, mint egy király. Igen ám, csak nem mindegy, hogy mit eszünk.

2024. szeptember 2., 12:05

Szerző:

A jó és egészséges reggeli fontos része a napindításnak, hiszen energiával látja el a szervezetet, és beindítja az anyagcserét. Ennek tartalmaznia kellene a szükséges tápanyagokat: fehérjét, rostokat, egészséges zsírokat és vitaminokat. Ugyanakkor nem mindegy, hogy mit eszünk a korai órákban. A Femcafé cikkéből most kiderül, pontosan miket nem szabad enni és inni reggelire.

1. Kávé

Ugyan nem étel, de nagyon is kerülendő az éhgyomorra történő fogyasztása. Egyes kutatások szerint a kávé fokozhatja a gyomorsav termelődését, ami irritálhatja a gyomrot. Más kutatások szerint viszont nincs összefüggés, ezért inkább érdemes a testünk jelzéseire figyelni.

2. Paradicsom

Nem jó ötlet: a paradicsom csersavat tartalmaz, amely növelheti a gyomor savasságát, ezáltal gyomorégést és emésztési problémákat okozhat. Hagyjuk meg ezt ebédre, vagy vacsorára.

3. Péksütemények

A magas cukortartalmú sütik megemelik a vércukorszintet, ami negatívan befolyásolhatja az egész szervezet működését. Éhgyomorra nagyon rossz választás.

4. Joghurt

Meglepő lehet, de a joghurt is rajta van a listán. Az egyébként egészséges, probiotikumokban gazdag joghurt éhgyomorra fogyasztva túlzott gyomorsavtermelést okozhat, ami gyomorégést eredményezhet.

5. Gyümölcslé, banán

A benne található fruktóz károsan hathat a májra és nagy terhelést ró a hasnyálmirigyre. Kerülni kell a citrusféléket, valamint a banánt is. Utóbbi magas kálium- és magnéziumtartalma felboríthatja a vér ásványi anyag egyensúlyát, ami károsíthatja a szívet – írja a lap.

3 reggeli rutin, amit el kell kerüljön, ha cukorbeteg

Nem hiába mondják, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése. Különösen a cukorbetegek számára, ugyanis az ekkor elfogyasztott ételek nagyban meghatározhatják a nap későbbi szakaszaiban a vércukorszintet, ami egyébként hatással lehet a hangulatra, az energiára és az általános egészségi állapotra is. Olvasson tovább, ha többet szeretne megtudni a három leggyakoribb reggeli hibáról, amit a cukorbetegség kezelése érdekében jobb lenne minél előbb elhagyni.  

Teljesen kihagyja a reggelit

Vannak, akik számára a reggeli elfogyasztása valóságos kínzás, mert egyszerűen túl korán még nem éhesek. Először is tudnia kell, hogy reggelizni 7 órakor, de 9 órakor is lehet, szóval, ha ön túl korán még nem éhes, akkor tolja egy picit ki az első étkezés időpontját. Amennyiben cukorbeteg ez kiemelten fontos, főleg, ha olyan gyógyszert is szed, ami szabályozza a vércukorszintet. Reggeli hiányában ezen kapszulák bevétele ugyanis növelheti a túl alacsony vércukorszint, vagyis a hipoglikémia kockázatát. Ezen túlmenően, ha nemet mond a reggelire, akkor az a nap további részében az étvágyat is befolyásolhatja. Caroline Thomason dietetikus szerint fontos, hogy rggel elegendő mennyiégű fehérjét és rostokat vigyenek be az emberek a szervezetükbe, különösen a cukorbetegek, mert ezek a tápanyagok segítenek a vércukorszint stabilan tartásában. Vagyis így elkerülheti a túl magas vagy éppen túl alacsony vércukorszintet egyaránt. A jelentős kilengések elkerülése pedig kulcsontosságú a cukorbetegség kezelése során, mivel mind a túl magas, mind a túl alacsony sznt növelheti a különböző szövődmények kialakulásának kockázatát, írja az EatingWell. 

Rostszegény reggeli 

rostok rendkívül fontosak a vércukorszint szabályozásának szempontjából, arról pedig már nem is beszélve, hogy növelik a teltségérzetet, hosszú távon pedig a szív, az emésztés és a bélrendszer egészségének megőrzésében is szerepet játszanak. A szakékrtők szerint éppen ezért a rost az egészség és a cukorbetegség kezeésének kulcsa, vagyis a diabétesszel küzdőknek törekedniük kellene arra, hogy minél több rostot vigyenek be a szervezetükbe. A reggeli pedig remek lehetőség arra, hogy növelni tudja a rostbeviteét: adjon hozzá zöldségeket, gyümölcsöket az étkezéséhez, de fogyaszthat akár gyümölcsturmixokat vagy chiapudingot is. 

A túlevés

Ha nem eszik következetesen az ingadozó vércukorszintet, végső soron pedig túlevést eredményezhez. Ha például egy nap kihagyja a reggelit, egy másik napon pedig habzsi-dőzsit tart, annak rossz vége lehet. Ha két órával a reggeli után emelkedett vércukorszintet észlel, akkor mindenképpen próbálja meg felidézni, mit is evett pontosan, így hamar rájöhet mire reagált negatívan a szervezete. Fontos, hogy a reggeli tápanyagokban gazdag legyen, fentebb említett rostokon túl legyen benne fehérje és telítetlen zsírsavak. Remek lehet például egy málnás-barackos-mangós turmix, görög joghurt magvakkal, vagy éppen az avokádós sült paradicsom.  

(Fotó: Unsplash)