Kiderült, melyik életévben a leggyorsabb az öregedés

A legfrissebb kutatások szerint az öregedés nem feltétlenül egy lassú folyamat eredménye, mivel két életkorban különösen gyorsan megy végbe.

2024. október 7., 11:59

Szerző:

A Nature Aging folyóiratban egy friss tanulmány jelent meg az öregedéssel kapcsolatban. A Stanford Egyetem és a szingapúri Nanyang Technological University tudósai összesen 108 embert követtek nyomon éveken keresztül, azért, hogy megfigyeljék a molekuláikban a változásokat, így új információkhoz jutottak az öregedésről.

Ebben a két életkorban a leggyorsabb az öregedés  

A kutatáshoz több ezer különböző molekulát követtek nyomon a 25 és 75 év közötti emberekben. A friss tanulmány szerint az öregedés nem minden esetben egy fokozatos, lassan lezajló folyamat. A tudósok által vizsgált molekulák öregedése felgyorsult a vizsgált személyeknél, amikor 44 évesek, illetve 60 évesek lettek. Az eredmények arra is magyarázatot adhatnak, hogy miért érezhetik az emberek egyik napról a másikra azt, hogy megöregedtek.

Michael Snyde, a tanulmány szerzője elárulta a CNN-nek, a 40-es években már gyakoribbak az izomsérülések, az emberek pedig érzik a változást a szervezetükben. Sok esetben elkezd felhalmozódni a zsír, míg a 60-as évek elején az izomvesztés érinti leginkább az egyéneket.

Mindkét korcsoportban változásokat tapasztaltunk a szöveteket összetartó fehérjékben, ami valószínűleg segít megmagyarázni a bőr, az izom és a szív- és érrendszeri változásokat

– tette hozzá.

A betegségekre is nagyobb az esély, különösen 60 éves kor után. A tanulmány rávilágít, hogy a 60 év felettiek hajlamosabbak a szív- és érrendszeri betegségekre, gyakrabban jelentkeznek veseproblémák, illetve a 2-es típusú cukorbetegségnek nagyobb az előfordulási aránya.

Nem a menopauza okozza a változásokat

A nők esetében a szervezetben bekövetkező változások összefüggésben lehetnek a menopauzával. A molekulák nem lassan változtak, hanem bizonyos csomópontokban ugrásszerűen változott a mennyiségük, például a 40-es évek közepén.

A negyvenes években bekövetkezett változást eleinte a menopauzának tulajdonították a nők esetében, ezért azt feltételezték, részben a hormonváltozások miatt gyorsult fel a folyamat. Összevetették a férfiak mintáival, a 40-es éveikben járó férfiaknál ugyanazt a változást figyelték meg. Azt a következtetést vonták le, hogy a menopauza, premenopauza hozzájárulhat az öregedési folyamatokhoz, ám más jelentősebb tényezők is befolyásolják.

Így lassítható az öregedési folyamat

A kutatók a legfrissebb eredmények alapján azt tanácsolják, hogy a 40-es és a 60-as évekhez közeledve ajánlott változtatni az életmódon. Javasolt kevesebb alkoholt és kávét fogyasztani, emellett beiktatni a rendszeres mozgást a mindennapokba. Szintén sokat segíthet, ha az emberek figyelnek a szénhidrátbevitelre, illetve több folyadékot fogyasztanak, utóbbi elengedhetetlen az egészséges veseműködéshez.

A korábbi kutatások alapján, a tudósok egy másik életkort is megjelöltek, amikor felgyorsul az öregedés. Arra a megállapításra jutottak, hogy 75 év után figyelhetőek meg jelentős változások. Ezt az eredményt a Stanford Egyetem és a szingapúri Nanyang Technological University tudósai nem tudták igazolni, mivel nem vizsgáltak 75 év feletti embereket.

 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock)

2024. október 7., 11:17

A legújabb kutatások szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek és a gyorsételek egyaránt növelhetik a rák kockázatát, érdemes tehát lemondani a chips, a pizza, a hamburger és a különböző sütemények okozta örömről.