5 dolog, ami észrevétlenül felgyorsítja az öregedést

Néhány ártatlannak tűnő szokás bizony hosszú távon gyorsabb öregedéshez vezethet. 

2024. június 9., 15:00

Szerző:

A midennapi szokások értelemszerűen befolyásolják az egészséget, ám bizonyos dolgok – amik alapvetően teljesen ártalmatlannak tűnnek – észrevétlen módon gyorsíthatják fel az öregedést. Összeállításunkban most ezeket szedtük össze. 

Alváshiány, stressz 

Az elégtelen alvás képes befolyásolni a hormontermelést, a bőr regenerálódását és az általános közérzetet is. A hosszú távú alváshiány sajnos a bőr idő előtti öregedéséhez és a szellemi éberség csökkenéséhez vezethet. Ezen túlmenően a stressz a másik dolog, ami negatívan hat a szervezetre: lassíthatja a regenerációs folyamatokat, ami gyorsabb öregedéshez vezethet. A kettő dolog pedig nagyban összefügg, hiszen a foylamatos alváshiány végső soron stresszt, frusztrációt válthat ki. 

Túlzott cukorfogyasztás 

A cukor nem csak a derékbőségnek árt. A túlzott cukorfogyasztás következtében beindul egy glikáció nevű folyamat, melynek során a cukor a szervezetben lévő fehéjérkhez kezd el kötődni. Ez azonban károsíthatja a kollagént és az elasztint, amik egyébként kulcsfontosságú szerepet játszanak a bőr feszességének és simaságának megőrzésében. Szóval a mértéktelen cukorfogyasztást már csak emiatt is érdemes parkolópályára tenni.  

Mobileszközök használata 

Egészen döbbenetes, de az okostelefonok és tabletek túlzott használata idő előtti ráncokhoz vezethet, főleg a nyak és a dekoltázs területén. Sőt, a képernyők által kibocsátott kékfény nagyban felgyorsíthatja a bőr öregedésének folyamatát. Így, ha egy mód van rá, próbálja meg minimalizálni az okoseszközök használatát. Például este, közvetlenül lefekvés előtt sem ajánlott nyomkodni a telefont, mert a már említett kékfény, az alváshiány okozója is lehet, ugyanis kutatások bizonyítják, hogy felboríthatja a cirkadián ritmst, ami miatt nehezebben aludhat el, éjszaka forgolódhat, napközben pedig extrém fáradtságot érezhet. Ahogy pedig már azt említettük a folyamatos alváshiány is gyorsíthatja az öregedést. 

Elégtelen hidratálás 

Bár a szakértők nem győzik hangsúlyozni a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelének fontosságát, sokan még mindig figyelmen kívül hagyják ezt a dolgot. Pedig, ha nem iszik napközben eleget, akkor az a bőr kiszáradásához vezethet, aminek következtében aztán veszít a rugalmasságábül. A test belső hidratálása nagyon lényeges a fiatalos megjelenés szempontjából, egy egészséges, felnőtt embernek nagjyából 2 liter vízre van szüksége, ám ez a nyári, foróbb időszakban lehet akár 2,5-3 liter is. 

A fényvédelem 

A fényvédelem sajnos csak az elmúlt pár évben kezdett el kiemelt figyelmet kapni, pedig hihetetlenül fontos dologról van szó. Az UV-sugarak ugyanis a bőr idő előtt öregedéséhez vezethetnek. Egész pontos arról van szó, hogy az UVA-sugarak, amik a barnulást idézik elő, a ráncok megjelenéséért és az idő előtt öregedés jeleinek kialakulásááért lehetnek felelősek, az UVB-sugarak pedig napégést és akár bőrrákot is okozhatnak. 

(Forrás: CityMagazine, Fotó: Freepik)