Bőrápolási hibák, amik miatt öregebbnek tűnhet a koránál

Nem árt odafigyelni a napi bőrápolási rutinra, különösen azért, mert a bőrrákot is megelőzhetjük vele.

2024. március 25., 11:19

Szerző:

A bőrápolási rutinnak csak néhány éve van nagy kultusza hazánkban, azonban mára kialakult egy olyan bőrápolási rutin, amely valóban szemmel láthatóan jót tesz a bőrnek. Mutatunk is néhány olyan praktikát, amiről soha nem szabad elfeledkeznünk, ha szeretnénk hosszú ideig megőrizni a bőrünk szépségét és egészségét!

Öregít az UV-sugárzás, de nem csak nyáron

Sokan úgy vélik, hogy csak nyáron és csakis a strandon kell fényvédőt használni, pedig ez nem egészen így van. A fényvédő rendszeres használata ugyanis nagyon jót tesz a bőrnek, mivel megakadályozza a nap káros sugarai által okozott bőrkárosodásokat. Napkárosodást minden egyes nap elszenvedhetünk és nemcsak nyáron, hanem más évszakokban is.

Hidratálás kívül-belül

A többség csak télen használ hidratáló krémet, pedig a bőrnek nyáron is nagy szüksége van hidratálásra. És az is egy tévhit, hogy csak a száraz arcbőrrel rendelkező személyeknek van szükségük bőrhidratálásra. A zsíros arcbőrűeknek is éppen úgy hidratálni szükséges az arcbőrüket, hogy a bőr megőrizze a nedvességtartalmát. 

A hidratálónak nemcsak az a funkciója van, hogy hidratálja a bőrt, hanem segít lassítani a bőr öregedési folyamatait is, azaz a hidratáló rendszeres használatával csak később jelennek meg a finom vonalak és ráncok.

Az ivóvíz elengedhetetlen ahhoz, hogy a bőrünk egészséges, puha és ragyogó maradjon. A rendszeres vízfogyasztás ugyanis segít kiüríteni a szervezetből a méreganyagokat, illetve a bőrt is egészségesen tartja. A folyadékegyensúly fenntartása az általános egészség kulcsa is.

Mint arra a Healthline cikkében dr. Debra Jaliman bőrgyógyász felhívta a figyelmet, olyan készítményt célszerű választani, amely megfelel a bőrtípusunknak. A szakember szerint emellett érdemes alaposan elolvasni a címkét is. Jót jelent például, ha a termék hialuronsavat, glicerint, C-, E-vitamint vagy ceramidokat tartalmaz, illetve, ha a „nem komedogén" (azt jelenti, hogy nem tömíti el a pórusokat) feliratot látjuk rajta. Szintén előnyös, ha a hidratáló egyben fényvédő hatással is bír.

Bőrápolási kisokos

Az arc vízzel történő mosása segít megszabadítani a bőrünket a szennyeződésektől és a baktériumoktól, a hámlasztás során pedig az elhalt hámsejtektől szabadítjuk meg a bőrünket, amelyek felgyorsítják a bőrben zajló öregedési folyamatokat. Azonban a hámlasztást sem szabad túlzásba vinni, ugyanis az károsíthatja a bőrt és növelheti a krónikus gyulladás, a pattanások, a szárazság és a pigmentáció kialakulásának kockázatait. Ha túl sokat hámlasztunk, akkor a bőr megereszkedik, ráncok jelennek meg az arcon, és a szem alatt úgynevezett táskák, duzzanatok jönnek létre. A megtisztított, kissé nedveen hagyott arcbőrre kell végül kijuttatni a borsónyi mennyiségű hidratáló krémet.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)

 

Tegnap 10:40

Tudta, hogy már Szulejmán is a tejbegríz ősének nagy rajongója volt? Olyannyira, hogy diplomáciai fogadásokat tartott, ahol ezt a végtelenül egyszerű, ám sokféleképpen variálható finomságokat szolgálták fel. A tejbegríz birodalmak sorsát kísérte végig.

Nincs is annál bosszantóbb, mint amikor a kedvenc rózsánkat vagy gyümölcsfánkat ellepik a levéltetvek. Mutatunk néhány házi praktikát, amellyel vegyszermentesen mondhatunk búcsút a hívatlan vendégeknek, és megfejtjük az örök kérdést is, hogy vajon a hangyák ludasak-e abban, ha tetves egy növény.