Napi egyetlen bogyóval megelőzhető az időskori elbutulás
Egy új tanulmány szerint a multivitaminok napi szedése nemcsak a testünkre, hanem az agyműködésünkre is jótékony hatással lehet, még a csokoládéban található kakaó-flavonoidoknál is hatékonyabban tudja megelőzni az időskori elbutulást.
A kutatók arra keresték a választ, hogy a kakaóban lévő flavonoidok vagy a multivitaminok képesek-e csökkenteni bizonyos egészségügyi állapotok, például az időskori elbutulás, a szívbetegségek, a stroke és a rák kockázatát. Legfrissebb eredményeik azt mutatták, hogy a táplálékkiegészítők valóban szerephez juthatnak agyunk egészségének megőrzésében.
A friss tanulmány szerint, amelyet az American Journal of Clinical Nutrition című tudományos folyóiratban publikáltak, a napi multivitamin-pótlás jótékony hatással lehet az általános megismerésre és az epizodikus memóriára. Az utóbbi alatt a múltbeli eseményekre és tapasztalatainkra való visszaemlékezés képessége értendő. A kutatók jelentős javulást tapasztaltak a résztvevők epizodikus memóriájában. A tanulmány szerzői úgy becsülték, hogy
a multivitaminok napi szedése körülbelül 2 évvel késleltetheti a kognitív öregedést.
Ez azért is lényeges, mert már az enyhe kognitív károsodás nyomán is háromszor-ötször nagyobb valószínűséggel alakulhat ki a demencia valamilyen formája, ráadásul a statisztikák alapján folyamatosan növekszik az Alzheimer-kóros betegek száma.
A vitaminok, mikroelemek és antioxidánsok segítenek az időskori elbutulás megelőzésében
Melanie Murphy Richter táplálkozási szakértő, a Kaliforniai Egyetemen oktatója szerint a multivitaminokban található vitaminok és ásványi anyagok katalizátorként vesznek részt számos agyi funkció működésében.
„Bizonyos vitaminokra – köztük a B6- és B12-vitaminra – van szükségünk például ahhoz, hogy szerotonin és dopamin neurotranszmittereket állítsunk elő az agy számára.”
Ezek az ingerületátvivő anyagok fontos információkat közvetítenek az idegsejtek között. Alultermelésük esetén azonban jelzési útvonalaik lelassulnak, vagy akár hatástalanná is válhatnak. Ez azért is problémás, mert így csökkenhet a szerotonintermelés, ami alvászavarokkal járhat, és felgyorsíthatja a test öregedését, beleértve az agyat is.
A multivitaminokban található egyéb, antioxidáns hatású vitaminok és mikroelemek – például a C- és E-vitamin, valamint az ásványi anyagok, mint a szelén és a cink – ráadásul védelmet nyújthatnak az oxidatív károsodás ellen, amely az életkorral összefüggő kognitív hanyatlás egyik forrása.
A mikrotápanyagok alapvető szerepet játszanak a szénhidrátok, zsírok és fehérjék lebontásában is. Vagyis hiányuk esetén a tápanyagokat nem tudjuk energiává alakítani, ami az agyat is megfoszthatja üzemanyagától. Mindezeken túl az olyan ásványi anyagok, mint a magnézium, a cink és a réz, részt vállalnak az agy elektromos töltésének fenntartásában is. A táplálkozási szakértő ezért úgy vélte,
a mikrotápanyagok utánpótlásának hiánya hozzájárulhat az agysejtek közötti kommunikáció zavarához, illetve agyunk általános működésének romlásához.
A harmadik kávé helyett inkább vegyünk be egy multivitamint
A Dél-Ausztráliai Egyetem szakemberei a brit biobank adatait felhasználva vizsgálták a kávéfogyasztás hatásait az agyra. Több mint 17 ezer 700, 37 és 73 éves kor közötti ember adatait elemezve megállapították, hogy azoknál, akik naponta több mint hat csésze kávét ittak, 53 százalékkal magasabb volt a demencia kockázata.
„A kávé az egyik legnépszerűbb ital a világon. Mivel éves szinten világszerte több mint kilenc milliárd kilogrammot fogyasztanak el belőle, alapvető fontosságú, hogy megismerjük az egészségünkre esetlegesen gyakorolt hatásait. Az összes változó tényezőt figyelembe véve arra a megállapításra jutottunk, hogy a túlzott kávéfogyasztás jelentős összefüggésben van a csökkent agytérfogattal. Napi több mint hat csésze kávé ivása növelheti az agyat érintő betegségek, úgy mint a demencia és az agyi érkatasztrófa kockázatát – mondta Kitty Pham, a tanulmány vezető kutatója.
Elina Hyppönen, az egyetem professzora szerint akárcsak sok más dologban, úgy a kávéfogyasztásban is a mértékletességre kell törekedni. A túlzott kávéfogyasztásnak az agy egészségére gyakorolt negatív hatásával kapcsolatban a szakember elmondta, hogy bár a pontos mechanizmus nem ismert, azt az egyszerű dolgot érdemes betartani, hogy „hidratáltak maradunk, és nem felejtünk el egy kis vizet inni a kávénk mellé".
„Az átlagos napi kávéfogyasztás egy-két csésze körül mozog. Természetesen a mértékek eltérőek, de napi néhány csészével semmi gond sincsen. Ha azonban valaki azon kapja magát, hogy naponta több mint hat csészével iszik, akkor érdemes elgondolkodnia”
– jegyezte meg Hyppönen.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MICROGEN IMAGES / SCIENCE PHOTO LI / SMD / Science Photo Library / AFP)