Leszokna a kávéról? Ez történik az emberi szervezettel

Sokan nem tudnak lemondani a kávé előnyeiről, pedig nagy mennyiségben akár káros is lehet.

2024. szeptember 10., 14:15

Szerző:

Emberek milliói vallják, hogy kávé nélkül nem indul jól a napjuk, sőt egyesek képtelenek nélküle élni. Bár kisebb mennyiségben nem ártalmas, de az élvezeti cikkről való lemondás mellett is számos érv szól.

Aki nehezen ébred reggelente, annak a koffein valóban sokat segíthet abban, hogy éberebb legyen és könnyebben koncentráljon a napi teendőire. Sokan azért is kedvelik a fekete nedűt, mert a bélműködésre is hatással van, és úgy érzik, az emésztésük is csak akkor indul be, ha megisszák az első reggeli kávéjukat.

Ugyanakkor azt is fontos tudni, hogy aki a nap folyamán 5-6 kávét is elfogyaszt, annál a koffein erős mellékhatásokat válthat ki. Csakhogy a leszokás sem olyan egyszerű, mint azt elsőre gondolnánk.

A kávé befolyásolja a szervezet működését

Ha valaki arra az elhatározásra jut, hogy abbahagyja a kávézást, érdemes tisztában lennie azzal, hogy a kezdeti időszakban nem lesz könnyű dolga, különösen akkor, ha korábban nagy mennyiségben fogyasztott belőle. Mivel egy erős, függőséget kiváltó szerről van szó, a hirtelen koffeinmegvonás gyakorlatilag elvonási tüneteket okozhat. Ezek közé tartozik például a szorongás, így az első napokban egyesek koffein nélkül is ingerlékenynek érezhetik magukat, ám ez a feszültség fokozatosan csökken majd.

Sokan azzal sem számolnak, hogy a kávézás az alvási ciklust is befolyásolja – és egyáltalán nem pozitívan. A mély alvásra szüksége van az emberi szervezetnek, ám a koffein ezt ellehetetlenítheti. A szakértők szerint valójában délután 2 óra után már senkinek nem lenne szabad kávét fogyasztania, ha szeretne nyugodtan aludni. Egyeseknél már ez is túl késői időpont, ha szervezetük lassabban dolgozza fel a koffeint. A leszokást követően sokkal pihentetőbb alvásban lehet része mindenkinek, ami az egészség fenntartásában kulcsszerepet játszik.

A gyakori felfájás jellemző tünet azoknál, akik naponta több csésze kávét is elfogyasztanak, ez szintén a koffein számlájára írható. A leszokást követően meglepő módon átmenetileg erősödhet a migrénre való hajlam, ezt követően azonban megszűnnek a panaszok.

 

Az étkezési szokásokban is változások állhatnak be: többen arról számoltak be, hogy sóvárogni kezdtek a cukros ételek és üdítők után, valamint hogy nehezen birkóztak meg a folyamatos fáradtsággal.

A szakértők azonban megállapították, hogy amint a szervezet hozzászokik a megváltozott körülményekhez, koffein nélkül is képes lesz optimálisan működni. Azt is hozzátették, hogy teljesen nem szükséges elhagyni a kávézást, ám az elfogyasztott mennyiséget mindenképpen érdemes korlátozni.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)