A kalóriamentes édesítőszerek növelhetik az éhségérzetet
A szukralóz, bár kalóriamentes, mégis fokozhatja az éhségérzetet – derül ki egy új, agyi képalkotással készült kutatásból.
A Nature tudományos folyóiratban megjelent friss tanulmány szerint a kalóriamentes édesítőszerek, különösen a szukralóz, a várakozásokkal ellentétben nem csökkentik, hanem fokozhatják az éhségérzetet az agy éhségszabályozó központjának aktiválásán keresztül.
Édes, de éhesen hagy: a mesterséges édesítőszerek hatása az éhségérzetre
A kutatásban 75, különböző testsúlyú fiatal felnőtt vett részt, akik háromféle italt fogyasztottak: szukralóz tartalmút, cukorral édesítettet (szacharózt) és tiszta vizet. A vizsgálat során a kutatók funkcionális MRI-vel figyelték meg az agy éhségérzetért felelős területeit, különös tekintettel a hipotalamusz véráramlására.
Az eredmények azt mutatták, hogy a szukralózt tartalmazó ital fogyasztása megnövelte a hipotalamusz véráramlását és fokozta az éhségérzetet a szacharózhoz képest. Ez arra utal, hogy bár a szukralóz édességet közvetít, nem követi olyan anyagcsere-válasz (például vércukorszint-emelkedés), amely csillapítaná az éhséget. Ezzel szemben a cukorral édesített ital emelte a vércukorszintet és csökkentette a hipotalamusz aktivitását – vagyis ténylegesen csökkentette az éhségérzetet.
Továbbá kiderült, hogy
a szukralóz növeli az agy éhséggel és jutalmazással kapcsolatos területei közötti kapcsolatokat, ami hozzájárulhat a fokozott táplálékkereséshez és túlevéshez, különösen a túlsúlyos és elhízott egyéneknél.
A tanulmány rávilágít arra, hogy a kalóriamentes édesítőszerek nem biztos, hogy megfelelő alternatívái a cukornak fogyókúra vagy anyagcsere-egyensúly szempontjából. Bár nem tartalmaznak kalóriát, az agy éhségszabályozására gyakorolt hatásuk révén paradox módon hozzájárulhatnak a túlevéshez és akár a testsúlygyarapodáshoz is.
A kutatók kiemelik: érdemes tovább vizsgálni az édesítőszerek hosszú távú hatásait, különösen azoknál, akik fogyókúrás céllal fogyasztják őket. A tanulmány újabb bizonyíték arra, hogy az agy és a táplálkozás közötti kapcsolat sokkal összetettebb, mint gondolnánk.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)